Kisgyerek

Ne dobd ki a maradék fánkot, készíts belőle ínycsiklandozó desszertet!

Megmaradt a farsangi fánk? Nehogy kidobd! Mentsd meg és hasznosítsd újra.
2024. Február 13.
fánk
Kép: Getty Images

Hamarosan befejeződik a farsangi időszak és bizony előfordulhat (ha nem is gyakran), hogy nem fogyott el az összes fánk. Kidobni azonban több szempontból sem érdemes. Egyfelől ételt inkább ne pazaroljunk, másfelől a már kissé szikkadt fánkból isteni desszertet készíthetsz. Ehhez ad tippeket a Maradék nélkül cikke.

Ha például a darabokra tépkedett fánkot főzött vanília- vagy csokikrémmel leöntöd, majd az egészet megsütöd egy kivajazott, hőálló edényben, már készen is van a fánkrakottas.

Ahogy a cikk fogalmaz, a máglyarakás „a maradékmentő desszertek királynője”. Ugyanis nemcsak a szikkadt fánkokat tudod felhasználni hozzá, de a már megráncosodott almákat, a megkezdett lekvárokat, vagy a korábbi sütéshez fel nem használt tojásfehérjét is.

Bármilyen maradék tésztából elkészíthető a falatnyi omlós süteménytészta, ropogós csokoládéköntösben. A szikkadt fánktésztát be kell áztatni egy kevés tejbe, de figyeljünk, nehogy túlságosan megszívja magát. Ezután a tésztamassza lazításhoz használhatunk lekvárt, krémsajtot, mascarponét vagy akár tejszínt. Ha túlságosan lágy lett a tészta, kekszmorzsa vagy babapiskóta hozzáadásával érhetjük el a kívánt állagot. Formázzunk apró gömböket, és mártsuk csokiba.