Kisgyerek

Nyári veszélyforrások – Dr. Kőnig gyermeksebész 5 tanácsa

A nyári vakáció közepén járunk, a gyerekek mostanra igazán felszabadultak az iskola terhei alól. Ez a szabadság viszont sokszor veszélyekkel is jár. Dr. Kőnig Róbert gyermeksebészt kérdeztük arról, mire kell különösen odafigyelni, hogy elkerüljük a veszélyeket.
2023. Július 20.
gyerek baleset
Fotó: Getty

Legyenek szabályok!

A legtöbb szülőnek nincs annyi szabadsága, hogy egész nyáron a gyerekeivel lehessen. Sokszor a nagyszülők, a rokonok vigyáznak a kicsikre, vagy táborba mennek. „Mielőtt elutaznának, érdemes velük megbeszélni, hogy bár a szülők most nincsenek ott, a szabályok ugyanazok, mint otthon” – mondja Dr. Kőnig Róbert. Ha pedig valahol egy szigorúbb szabályrendszer érvényesül, például egy táborban megvan az előre kihirdetett napirend, ezt tartsák be, mert az ő biztonságukat szolgálja. Ne szabaduljon el teljesen a hangulat csak azért, mert szünet van.

Fontos a védőfelszerelés!

Ha egy gyerek görkorcsolyát húz, biciklire vagy rollerre száll, mindig legyen rajta védőfelszerelés! A sisak alapfelszerelés, de a görkorcsolyánál térd-, könyök- és csuklóvédőre is szükség van. A kicsik ugyanis még hajlamosak fejjel érkezni a talajra, a nagyobb gyerek pedig ösztönösen leteszi a kezét eséskor, így az eltörhet. A kisebb gyerekekre érdemes lenne akár már a futóbiciklin is ráadni, sok felesleges heget lehetne vele elkerülni. „A háromkerekű műanyag motor sem olyan ártalmatlan, amilyennek kinéz, sok babapofin hagyott már csúnya sebet egy-egy esésnél” – mondja Dr. Kőnig Róbert. A kerti trambulint viszont jobb lenne teljesen kihagyni a programból. Ez a játékszer a gyermeksebészek réme, rengeteg sérülés származik trambulin-balesetből. „Ízületi sérülések, csonttörések kerülnek hozzánk nagyon sokszor, de az is előfordul, hogy több gyerek van egyszerre az eszközön, összefejelnek, ütköznek, és ebből lesz a baj” – mondja szakértőnk.

Tanítsuk meg őket közlekedni!

A közlekedési szabályok ismerete akkor is nélkülözhetetlen, ha a gyerek még nem közlekedik egyedül – hiszen előbb-utóbb fog, és ekkor biztonságban kell majd átkelnie az úton. És bár kerékpárra nem kell jogosítvány, ez nem mentesít a szabályok ismerete alól, hiszen azokat nem véletlenül találták ki. Aki közlekedik, annak ismernie kell a KRESZ-t, ennek megtanítását nem lehet elég korán kezdeni.

Kötelező a fényvédelem!

Nyaraláskor sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek bőre extrém érzékeny a napfényre. Az erős hatású fényvédő krém, vagy kisebb gyerekek esetében akár az UV-védő ruházat tehát kötelező, ahogy a sapka is. A déli órákban pedig jobb fedett helyen tartózkodni, hiszen olyan erős a napsugárzás, hogy akár az árnyékban is le lehet égni. A bőrünk pedig nem felejt.

Ne tévesszük szem elől!

A filmekben látottakkal ellentétben a fulladás nem egy hangos, csapkodással járó folyamat, hanem nagyon csendes, ráadásul gyors” – figyelmeztet Dr. Kőnig Róbert. “Épp ezért, ha a gyerek víz közelében van, egyetlen percre se tévesszük szem elől! Nagyon sok ilyen eset az otthoni medencében következik be, mert a sekély víz hamis biztonságérzetet ad. Az igazság azonban sajnos az, hogy a kisebb gyerekek a pár centis vízbe is bele tudnak fulladni. A kamaszokat pedig arra érdemes figyelmeztetni, hogy csak a kijelölt helyen fürdőzzenek, és ne becsüljék túl a vízi jártasságukat.