Kisgyerek

Okok, amiért nem baj, ha időnként unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, ami legalább egyszer minden gyermek száját elhagyta már.
2022. Február 13.
Okok, amiért nem baj, ha időnként unatkozik a gyerek (Fotó: Getty Images)

És bizonyára sok szülő érezte már úgy, hogy esetleg neki kellene segíteni a gyereket, hogy találjon magának valamilyen izgalmas elfoglaltságot, vagy ilyenkor neki kellene szórakoztatnia egy kicsit a csemetét.

Azonban nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között a következő okok miatt sem.

Az unalom jótékonyan hat a kreativitásra

Az elménk nem mindig azt teszi, amit szeretnénk – szeret elkalandozni, különösen akkor, ha megpróbáljuk nyugalmi állapotba terelni. És soha nem aktívabb, mint akkor, amikor nincs éppen mit tenni. Számtalan tanulmány kimutatta már, hogy az emberek kreatívabbak, ha unatkoznak, és ez a gyerekekre is igaz. Amikor az elme unatkozik, álmodozni kezd, az álmodozás pedig kreatív gondolkodást vált ki. Így amikor a gyermeknek nincs mit csinálnia és unatkozik, fejleszti az egyik legfontosabb készségét, a képzelőerejét.

Az unalom jótékonyan hat a pszichés jóllétre, közérzetre

Az Amerikai Pszichológiai Társaság egy cikke szerint, amikor az emberek unatkoznak, hajlamosak visszatekinteni az életükre, és úgy érezni, hogy a korábbi tetteik jelentőségteljesebbek, mint gondolták. Továbbá elkezdenek több jelentőséget tulajdonítani azoknak a dolgoknak is, amelyek előttük állnak.

Ennek az oka az, hogy az agy fél az inaktivitástól. Amikor nem csinálunk semmit, ahhoz, hogy ne a falat bámulva töltsük az összes időnket, az agyunk megpróbálja érdekesebbnek mutatni az életet. Így nagyobb súlyt és célt ad azoknak a dolgoknak, amiket feldolgozunk. Ha elgondolkozunk valamin, amikor unatkozunk, az jelentőségteljesebbnek tűnik, akár az, amit újonnan tapasztalunk. Amikor a gyermek unatkozik, az segít megtalálnia az értéket a saját élményeiben, és segít kialakítani a saját egyedi világképét, ami pszichésen erősebbé teszi.

Az unalom motiváltabbá tesz

A szülők nem lehetnek ott a nap minden pillanatában, nem tudják mindig szórakoztatni a gyermeküket. Ezért a gyermeknek meg kell tanulnia saját magát motiválni. Ennek a készségnek az elsajátításában pedig nagy szerepe van annak, ha hagyjuk unatkozni. Az unalom segít gyakorolni a saját döntések meghozatalát a gyereknek, és módot találni arra, hogy a körülötte zajló események iránt érdeklődhessen.

Az unalom érdekesebbé tesz

Ha a szülő minden idejét azzal tölti, hogy a gyermekét szórakoztassa, akkor nem kell a gyereknek megtanulnia, hogyan szórakoztassa saját magát. Azonban nem kell állandóan ott lenni. Hiszen ha mindig a szülő szórakoztatja a gyermeket, azzal azt taníthatja neki, hogy mindig lesznek, akik ezt teszik, és ezzel arra késztetheti, hogy a szülő által alakított identitást vegye fel, ahelyett, hogy a sajátját alakítsa ki.

Forrás: parent.com