Kisgyerek

Okosabbak a dolgozó nők gyerekei?

A Boston College kutatói megállapították, hogy azok a bölcsődések, akiknek az édesanyja dolgozik, jobban teljesítenek, mint azok, ahol az anyuka otthon van.
2014. Június 28.

Ugyanakkor mindez csak azokra a családokra igaz, amelyek alacsonyabb jövedelműek, a gazdagabb családokban éppen az ellenkezője igaz.

A szakemberek a vizsgálatok során arra a felismerésre jutottak, hogy a szegényebb családokból származó gyerekeknek jobbak voltak a kognitív készségeik, ha az anyukájuk még kilenc hónapos koruk előtt visszament dolgozni, valamint ahol a gyerek 9-24 hónapos kora között állt ismét munkába az édesanya, kevesebb viselkedési probléma is jelentkezett. A Developmental Psychology című lapban közzétett tanulmány arról is beszámolt, hogy míg a közepes jövedelmű családoknál nem volt káros hatása annak, ha az anya korán visszatért a munkaerő piacra, a magasabb jövedelműeknél már ki lehetett mutatni némi káros hatást.

Mindez ellentmond azoknak a korábbi kutatásoknak, melyek arról szóltak, hogy a gyerek számára az a jó, ha minél tovább otthon van vele az édesanyja, aminek az lehet az oka, hogy ma már egyre elterjedtebb, hogy az anyák visszaállnak a munkába, más a környezet véleménye is erről, magasabb színvonalúak a különféle gyerekgondozó intézmények, emellett az apák is egyre nagyobb részt vállalnak a gyerekgondozás terén. Egy 900 anyával végzett felmérés során arra is fény derült, hogy 48 százalékukat a fizetett munka boldogabbá tette, a háztartásbeli anyukáknak pedig harmada vallotta azt, hogy szívesen munkába állna és 52 százalékuk érezte azt, hogy az otthoni teendők jobban kifárasztják, mintha eljárna a munkahelyére.

Forrás: Medipress