Kisgyerek

Őszi bakancslista a családnak

Az ősz a színes falevelekkel, a hangulatos dekorációval, az otthoni bekuckózással vagy egy kellemes kinti sétával, a szezon ízletes gyümölcseivel, ételeivel, egy igazán varázslatos évszak.
2021. November 04.
Őszi bakancslista a családnak (Fotó: Getty Images)

Mutatunk néhány szuper őszi elfoglaltságot, amit együtt csinálhat a család!

Fedezzétek fel a színes természetet

Induljatok útnak egy helyi természetjárásra, látogassatok el egy közeli erdőbe vagy egy tóhoz, hogy meg tudjátok csodálni az ősz színeit, a lassan megpihenő természetet.

Faragjatok töklámpást

Ha eddig még nem tettétek meg, faragjatok töklámpást sütőtökből, vagy akár készítsetek egy szép őszi tálat, kisebb dísztökökkel, termésekkel, levelekkel.

Őszi kincsvadászat

Egy kellemes séta közben gyűjtsetek színes őszi faleveleket, fenyőtobozokat, gesztenyét, terméseket – ezekből otthon készíthettek akár dekorációt is. A gyűjtögetés közben ne hagyjátok ki a puha, száraz avarban ugrálást sem.

A begyűjtött leveleket akár le is préselhetitek, és készíthettek egy albumot ezekből, amibe beleírhatjátok, milyen fák, növények levelei láthatóak az egyes oldalakon.

Helyezzétek magatokat kényelembe, és jöhet a mesélés

Ha a kinti játékhoz hideg van, helyezzétek magatokat kényelembe a kanapén vagy a fotelban, takarózzatok be egy meleg pokrócba, és olvassatok, meséljetek. De remek időtöltés lehet ilyenkor a családi fotóalbum nézegetése is.

Kezdődik a forrócsoki szezon

Ha éppen bekuckózos napot tartotok, készítsetek egy-egy bögre forrócsokit, őszi fűszerekkel ízesítve.

Dekoráljátok ki a lakást

A természetben gyűjtött levelekből, termésekből szuper dekorációkat készíthettek közösen. Csinálhattok együtt például girlandot az ősz színeiben pompázó papírokból, lámpásokat befőttesüvegekből, kopogtató díszt gallyakból, vagy gesztenyefigurákat asztaldísznek.

Süssetek pitét

Készítsetek egy finom pitét almás, diós vagy akár sütőtökös töltelékkel. A tésztagyúrásban, a pite tetejének rácsozásában, díszítésében a kicsik is tudnak segíteni.

Piknikezzetek

Ha az időjárás is engedi, menjetek ki a szabadba piknikezni – ezt akár egy kirándulással is össze tudjátok kötni. Ha nem indulnátok nagy túrára, akár otthon a kertben is tarthattok egy családi pikniket. Ne felejtsetek magatokkal vinni meleg teát egy termoszban!

Fessetek fenyőtobozokat

Egyrészt remek program a tobozok begyűjtése egy séta során, másrészt a dekorálása is. Otthoni kézműves elfoglaltságként pedig fessétek ki a tobozokat színes festékkel, díszítsétek csillámporral, flitterekkel, gyöngyökkel.

Ültessetek növényeket

Hogy élvezhessétek ősszel is a növényeket, ültessetek néhányat, amit kitehettek az ablakpárkányba. De jó ötlet lehet bentre fűszernövényeket ültetni, amiket télen is használhattok az ételekbe, vagy készíthettek akár terráriumos dekorációt is, amibe kaktuszokat, pozsgásokat ültettek.

Építsetek erődöt

Hálózsákokból, párnákból, takarókból szuper erődöt építhettek a nappaliban, és tarthattok akár egy rögtönzött, benti kempingezést is!

Készítsetek madárijesztőt

Amíg a hóember építésével várni kell télig, addig is készíthettek madárijesztő figurát, ami színes dekoráció lehet a kertben. Ihletet meríthettek a mesékből, filmekből ismert madárijesztő karakterekből, vagy készíthettek teljesen egyedi figurát is, szalma hajjal, kalappal, őszi ruhákba öltöztetve.

Tartsatok egy filmnézős estét

Kuckózzatok be, és indítsátok el a kedvenc őszi családi filmeket, rajzfilmeket. Ne felejtsetek el előtte egy nagy tál pattogatott kukoricát készíteni!

Menjetek madárlesre

Az őszi természetjárás során a madarakat is megfigyelhetitek. Vigyetek magatokkal távcsövet és egy madárhatározó könyvet.

Készítsetek őszi álarcot

A színes falevelekből csodaszép őszi maszkokat is készíthettek, amiket kirakhattok a falra, vagy egy rögtönzött álarcos buli keretében fel is vehetitek.

Készítsetek madáretetőt

Barkácsoljatok egy egyszerűbb madáretetőt, majd kötözzétek fel egy fára, vagy tegyétek ki az erkélyre, teraszra, magokkal megtöltve.

Díszítsétek krétarajzokkal a feljárót, a kerti járdát

Az aszfaltkrétázás remek program ősszel is! Dekoráljátok a feljárót vagy a kerti járdát őszi mintákkal – szuper trükk, ha a különböző formájú leveleket rajzoljátok körbe, és ezeket színezitek ki.

Eregessetek papírsárkányt

A szeles időjárásnak is megvan az előnye! Öltözzetek fel melegen, és irány sárkányt eregetni!

Süssetek levél formájú kekszeket

Ha a gyerekeid szeretnek mézeskalácsot díszíteni karácsonykor, akkor ne hagyjátok ki ősszel sem a kekszsütést. Csináljátok meg a kedvenc keksztésztátokat, majd vágjatok ki belőle levélformákat (vagy más őszi mintákat), és díszítsétek magvakkal, cukormázzal, fűszerekkel ezeket.

Só-liszt-gyurma őszi változatban

A só-liszt-gyurma szuper játék bármikor, amikor az időjárás miatt a lakásban ragadtatok. Keverjetek szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért is a tésztába, hogy őszi illatú legyen a gyurma!

(via, via)