Kisgyerek

Mikor tanul meg egy kisgyerek osztozkodni?

Mikor kezdik el megérteni az osztozás fogalmát a kicsik? Miért lehet kihívás számukra az osztozkodás, és hogyan segíthetjük ebben őket?
2022. Szeptember 22.
anya és kisfia játszanak
Miért fontos megtanulni osztozkodni?

Teljesen normális, ha a kisgyermeked számára még nehézséget okoz az osztozkodás. Kezdetben még nem érti teljesen, hogy ez mit is jelent, és azt hiheti, hogy ha például egy másik gyereknek kell odaadnia a játékát, akkor azt nem kapja már vissza. A gyerekek általában 3 éves korukban kezdik megérteni a megosztás, osztozkodás fogalmát. Eltarthat egy ideig, amíg elsajátítja ezt a képességet, de addig is bátoríthatod, és természetesen a legtöbbet a jó példából tanulja meg.

A Babycenter szerint bár a kisgyermekben már alakul az empátia, de 3-4 éves korban még a saját igényeit helyezi előtérbe, amit mások szükségletei akadályozhatnak. Előfordulhat, hogy még egyszerűen nem elég érett ahhoz, hogy felismerje azt, hogy még ha most éppen nincs is nála egy közösen használt játék, majd hamarosan rá fog kerülni a sor, vagy éppen emiatt nem engedi, hogy a testvére belenézzen a kedvenc könyvébe.

Miért fontos az osztozkodás képessége?

A raisingchildren.net.au szerint megtanulni osztozkodni azért is szükséges, hogy a gyerekek barátságokat tudjanak kialakítani, együttműködni egymással, tudjanak felváltva játékokat használni, olyan tevékenységekben részt venni, ahol egymás után kerül rájuk a sor. A megosztás kompromisszumkészségre és igazságosságra tanít, és a másokkal való boldogulásban, az emberi kapcsolatokban is nagyon fontos.

Hogyan segítheted megtanulni osztozkodni?

A következő tippek segíthetnek abban, hogy a gyermeked jobban értse a megosztást, és ő maga is elsajátítsa az osztozkodás képességét.

  • Beszélj vele arról, hogy miért jó a megosztás az ő számára és mások számára. Elmondhatod neki például azt, hogy ha megosztja a játékait a barátjával, mindenki jól érezheti magát.
  • Mutass rá a jó példákra, például: „Nagyon kedves volt a barátodtól, hogy megosztotta veled a játékait. Milyen jól játszottatok együtt!”.
  • Amikor azt látod, hogy megpróbál valamit megosztani, akkor mindig dicsérd meg.
  • Játsszatok olyan játékokat, amelyekben osztozkodni kell, vagy felváltva következtek benne, körönként. Ilyenkor mondd el neki a lépéseket, például hogy most rajtad a sor, te teszel egy kockát a toronyra, utána pedig ő jön. Vagy te odaadod neki a zöld kockát, ő pedig megosztja veled a pirosat.
  • Ha gyerekek jönnek át játszani a gyermekedhez, akkor mondd el neki, hogy amikor átjönnek, meg kell velük osztani néhány játékot, és akár azt is megbeszélhetitek, hogy mivel szeretne majd játszani velük.
  • Bár fontos a megosztás, teljesen érthető, ha olyan játéka is van a gyermekednek, amit nem szeretne senkivel sem megosztani. Ha van ilyen, azt tegyétek el például egy szekrénybe, amikor mások is átjönnek játszani.

Felhasznált források: babycentre.co.uk, raisingchildren.net.au

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu