Túl sokat eszünk
Már 20 évvel ezelőtthöz képest is 50 százalékkal nagyobb adagokat kebelezünk be nap mint nap.
Nem csak az adagjaink nagyobbak, hanem egyúttal több fagyasztott, kész- és gyorsételt is veszünk magunkhoz, ami cseppet sem kedvez a testtömegindexnek. Minél nagyobb az adag, annál inkább kitágul a gyomor, így lassan hízni kezdünk. A Vavistalife.com dietetikus szakembere, Dr. Sally Norton mindenkit arra biztat tehát, hogy fogyasszon kisebb adagokat.
Egy kutatás szerint az amerikai gyerekek több kalóriát zsírt és sót fogyasztanak azokon a napokon, amikor pizzát esznek, márpedig 20 százalékuk a hét bármelyik napján ehet pizzát. Nem is csak a pizzával van a baj, mondja Dr. Norton, hanem az állandó nassal az étkezések között. A csábítás is óriási, hiszen rengeteg gyorsétkezde van, ahol bármikor bekaphatunk valamit.
Az Exeter University kutatása szerint komoly gondot jelent, hogy az emberből evolúciósan hiányzik a kontroll a túlevéssel szemben, hiszen a történelem során nagyobb gondot jelentett a táplálékhiány, mint a túl sok táplálék.
Az egyik első lépés a változáshoz, hogy kisebb tányérokat használjunk, és azt se pakoljuk púposra minden földi jóval. Valószínű, hogy a kisebb adag is fedezi szükségleteinket, csak éppen megszoktuk, hogy többet együnk, mint amire valóban szükségünk van.
További cikkek elhízás és fogyókúra témában:
Forrás: Medipress