Kisgyerek

Ranschburg Jenő 5 fontos tanácsa a szülőknek

A fejlődéslélektan és a gyermeklélektan voltak legfőbb kutatási területei. Közérthetően, szellemesen, sokszor öniróniával beszélt előadásaiban és könyveiben a gyerekekről a szülőknek.
2017. Június 27.

Ranschburg Jenő 5 fontos tanácsa a szülőknek

Pályájának kezdetén is olyan gyermeknevelési tanácsokat adott könyveiben, előadásaiban, amelyek mai szemmel talán már egyértelműnek, de akkor a korszellemmel egyáltalán nem egyeztek ilyen volt például a gyermek tisztelete, vagy az agresszió kerülése a gyermeknevelésben.

Összeszedtük az 5 legfontosabb tanácsát, szigorúan szubjektív lista következik.

1, Ne hagyd sírni a babát, hanem vedd fel!

Amikor Ranschburg Jenő ezt a tanácsát megfogalmazta (vagyis inkább gyereknevelési elvét), akkor éppen teljesen másképp gondolkoztak a babákról: a sírást hisztiként, zsarolásként, az azonnali szülői reakciót elkényeztetésnek tartották. Ma már sokan tudják, hogy mennyire igaza volt, ahogy a pszichológus fogalmazott: a babák ilyenkor a világot szólítják meg és csak rajtunk áll, hogy később is kíváncsian, érdeklődve állnak-e hozzá a világhoz.

2, Fogadd el a gyerekedet olyannak, amilyen

Örökérvényű és napjainkban is nagyon hasznos útmutató. Nem olyannak kell lennie a gyerekünknek, amilyenné mi szeretnénk tenni, nem a szülő vágyait kell teljesítenie. Hagyjuk, hogy önmaga legyen, ismerjük meg, szeressük őt csak azért mert létezik. Ettől fogja ő is szeretni magát és ettől lesz önbizalma.

3, Nem az a tehetséges gyerek, aki kitűnő az iskolában

A tehetség nem egyenlő az iskolai jól teljesítménnyel- vallotta a pszichológus. A tehetséges gyerek magával hoz valamit, valami pluszt, nem a nevelés által válik azzá. Sok szülő vágyik arra, hogy az ő gyereke bárcsak tehetséges lenne valamiben, de azt elfelejtik, hogy egy igazán tehetséges gyerek kilóg a kortársai közül, az élete tele van nehézségekkel és akadályokkal. Gyakran ő a problémás gyerek, aki kilóg a sorból. De ennek semmi köze a jó tanulmányi eredményekhez. A tehetséges gyereket úgy kéne segíteni, hogy megadjuk neki azt a lehetőséget, hogy szárnyaljon.

4, Állj mindig a gyerek mögött, de ha kell, engedd el!

Az önállósodási törekvést nem szabad hátráltatni, ha a gyerekben megindul a vágy a leválásra, akkor engedni kell, akkor is, ha ez a szülőnek nagyon nehéz érzelmileg. De ott kell lenni mögötte és tudatni vele, hogy bármikor visszatérhet.

5, Normaszegés márpedig kell!

Szabályokra szükség van, de arra is, hogy megszegjük azokat. A túlságosan normakövető gyerek nem elég bátor, nem lesz elég kreatív. A személyiségfejlődés szerves része, hogy a gyerek megkérdőjelezze a szülő szabályait, feszegesse a korlátokat. Legyünk türelmesek és engedjük, hogy megszegje a szabályokat.Kapcsolódó cikkeink: