Hozzávalók:
két salátacukkini
egy fej lila hagyma
30 deka spenót
két evőkanál vaj
két gerezd fokhagyma
szerecsendió
két sárgarépa
olívaolaj
18 deka kerek szemű rizs (például Arborio, Vialone nano)
7 deci zöldségalaplé
só,frissen őrölt bors
három evőkanál tejszín
egy evőkanál vaj
parmezán sajt
1. A sárgarépát és a cukkinit mosd és tisztítsd meg, majd reszeld le almareszelőn.
2. A hagymát pucold meg, majd vágd finomra.
3. A spenótot alaposan mosd meg, szárazd le, majd szárítsd meg.
4. Két evőkanál vajat olvassz meg, majd futtasd meg rajta az apróra vágott fokhagymát, és add hozzá több részletben a nagyobb darabokra tépkedett spenótot. Forgasd át, sózd, borsozd, szerecsendióval szórd meg, majd tedd félre.
5. Egy evőkanál olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott lila hagymát, majd add hozzá a lereszelt sárgarépát és cukkinit.
6. Fedd le öt percre, majd sózd, borsozd, és már készen is van.
7. A rizst olívaolajon forgasd át, majd a forró alaplével apránként öntsd fel, közben folyamatosan keverd, így a rizs keményítőtartalma folyamatosan oldódik ki. Addig adagold hozzá az alaplét, míg a rizsszemek nem főnek szét, hanem belül haraphatók (al dente) maradnak. A végén keverd bele a zöldségeket, habosítsd fel a vajjal és a tejszínnel. Tálaláskor parmezán sajtot reszelj rá.
Tünde tippjei: Az igazi rizottók kerek szemű rizsből készülnek, mivel magasabb a keményítőtartalmuk, így finom krémesre főnek.
Így készül a zöldségalaplé: sárgarépa, zellergumó, hagyma, fokhagyma, fűszercsokor (kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zsálya) vagy petrezselyem. SOHASEM sózzuk az alaplevünket!
Bővebben
Látogasd meg Tünde blogját: www.izbolygo.hu
Tünde főzőtanfolyamaira a www.csillaganizs-fozoiskola.com oldalon jelentkezhetsz.
Forrás: Kismama magazin