Kisgyerek

Sorsfordító gyerekek

Kezemben a könyv, nem tudom letenni. Pereg előttem a sérülten született gyerekek sínre tett élete, és közben felidézem azokat a mondatokat, amelyeket hasonló helyzetben lévő ismerős szülőktől hallottam.
2011. Június 03.

A könyv gondolatát a Peter Cerny Alapítvány vezetője indította el, segítséget remélve olyan szülők számára, akik különleges gondozást igénylő gyermekeket nevelnek. A szerzőpáros, Singer Magdolna mentálhigiénés szakember és Szabolcs Judit gyógytornász-terapeuta kötetében a sérült gyermekek és az őket nevelő szülők szívszorító és egyben felemelő vallomásai mellett szót kapnak a szakemberek is. Dr. Büki György gyermekneurológus,

dr. Trásy Gábor gyermekorvos, dr. Somogyváry Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője és dr. Rosdy Beáta gyermekneurológus fejti ki véleményét a korai fejlesztés kérdéséről, majd Szabolcs Judit holisztikus szemléletével, alapelveivel és tapasztalataival ismerkedhet meg az olvasó.

“Jöttünk haza a szemészetről, anyósom hátul az autóban fogta a gyereket, én vezettem, hogy hogyan, azt nem tudom, mert a könnyeim és az érzelmeim áthatolhatatlanul elzártak a külvilágtól.”

“…gyönyörködtem benne, csodáltam, egészen addig, amíg meg nem jelent a neonatológus. Azt mondta, lehet, hogy még aznap átszállítják egy kardiológiai intézetbe a kislányomat. Mást is mondott, legalábbis arra emlékszem, ahogy ott áll az ágyam végében, és mozog a szája, de én nem engedtem, hogy bármi eljusson a tudatomig, az is túl sok volt, egyenesen elviselhetetlen, amit sikerült neki átjuttatnia hozzám, mielőtt gyorsan leeresztettem volna a sorompót.”

Hogyan jut el a szülő, aki ezt az állapotot megélte, a megnyugváson, az elfogadáson keresztül, a feltétlen szeret segítségével a sérült gyerekével való örömteli együttlét boldogságáig? És hogyan jutnak el a gyerekek, akiket az első hetekben gyakorlatilag leírtak a teljes életig – a saját, különleges teljes életükig? A saját hihetetlen erejükkel és azokkal a segítőkkel, akik a család mellé állnak, és nem csak a gyereket akarják alkatrészenként megjavítani.

Szabolcs Judit ilyen segítő. Gyógytornász, aki ráébredt, hogy nem szabad a gyereknek rendszeresen fájdalmat okozni, bármilyen sikerrel is kecsegtet. Aki rájött, hogy a gyerek saját erejére építve is csodálatos eredményeket lehet elérni. Számára bizonyosság, hogy a legnagyobb lehetőség abban van, ha a gyereket a család elfogadja, szereti, és az őket segítő szakembernek az egész családot kell gyógyítania.

“Judit olyan, mint egy homeopátiás szer. Egyrészt minden babára, családra egyedi kezelést nyújt, nem pedig mindenkinek ugyanazt írja föl. S a módszere is olyan, mint a homeopátia. Épp csak nyomokban tartalmazza azokat az gyakorlatokat, fogásokat, amelyeket a kórházban láttam, s amelyeket alkalmaznak az oxigénhiányos állapot miatt károsodott kisbabák fejlesztésében. Épp csak a mozdulat látszik, de nem vált ki a babából ellenkezést, sírást. Fanni inkább mosolygott, sőt érdeklődve várta, mi lesz Judit aznapi mutatványa.”

Sorsfordító gyerekek

Hogy működik-e? Hogy mit ér, hogy Judit “csak” ringatja, öleli, dajkálja a babát, „csak” különleges játékokat játszik vele? Már némelyik fejezetcím is sokat elárul: A világtalan íjász, Az elhagyott kislány útja a világbajnokságig… Igen, ez lehetséges. És erőt ad sok-sok családnak, amelyek hasonlóan nehéz úton járnak. Minden szülőnek, pedagógusnak és segítő foglalkozásúnak el kellene olvasnia.

Forrás: HáziPatika.com