Kisgyerek

A titkos szülői trükk, amivel biztosan le tudod kötni a gyereket

Egy egyszerű és költséghatékony játék, amivel egy időre le tudod kötni a kisgyerekedet.
2023. Február 12.
kartondoboz játék
(Kép forrása: Getty Images)

„A dobozok azért készülnek, hogy a szülők el tudják végezni a dolgaikat” – írta Dylan Dreyer, az NBC meteorológusa néhány napja közzétett videójához, amiben három kisfia egy nagy kartondobozban játszik, amíg ő éppen bútorokat szerel össze. A doboz pedig remekül lefoglalja a gyerekeket, hogy szorgos anyukájuk megszakítás nélkül dolgozhasson, írja a Today.

Az édesanya bejegyzéséhez számos komment érkezett, többen egyetértően megjegyezték, hogy a doboz a legjobb játék, és hogy a gyerekek sokszor jobban élvezik, mint magát a játékot, ami benne van. „Semmi nem fogható egy barna dobozhoz, ami órákig elszórakoztatja őket” – írta valaki, míg egy másik hozzászóló viccesen megjegyezte: „És ez egy emlékeztető arra, hogy túl sokat költünk játékokra”.

Néha valóban a legegyszerűbb ötletek működnek a legjobban, amit sokszor elfelejtünk, amikor gyorsan le akarjuk kötni a kisgyereket egy rövid időre. Ha eddig nem tartottál otthon egy nagy kartondobozt erre a célra, akkor érdemes egyet beszerezned! Persze csak egy bizonyos kor alatt működik…

A kartondobozos játéktippeknek pedig se szeri, se száma – rengetegen nézték meg például egy influenszer édesanya, @kristy.sarah két zseniális dobozos ötletét. Az egyikben két dobozt ragaszt össze úgy, hogy vág egy kis ablakot középre, beletesz néhány filctollat, majd egy-egy dobozba kerülnek a csemeték, akik rögtön elkezdik kidekorálni a doboz belsejét.

@kristy.sarah and I’ll say it again.. you do not need money to entertain gremlins‼️ #activities #momlife #boxactivity #toys #diy #diytoy #diytoys ♬ original sound - Kristy Sarah

A másik videóban pedig egy egész alagút épül a kicsiknek dobozokból, helyenként ablakokkal. Kettő az egyben játékként pedig egyszerű fekete ragasztószalaggal és egy világos filctollal autópályát ragaszt az alagútrendszer tetejére a kisautóknak. Amellett, hogy sokan dicsérik a dobozos trükköket, számos hozzászóló megosztotta a saját gyerekkori emlékeit is arról, hogy ők magukat és testvéreiket is milyen sokáig le tudta kötni ez.

Azon túl, hogy jól le tudja foglalni a gyerekeket, a játék a kartondobozzal hasznos, kreatív tevékenység is számukra. Egy nagy, üres doboz ugyanis milliónyi lehetőséget jelent, és remek kiindulópont valamilyen ötletes játékhoz.

Ahogy a raisingchildren.net.au is írja, a gyerekek eldönthetik, hogy a szerepjátékok során például valamilyen helyszínné változtatják a dobozt, legyen az kastély, bolt, barlang, és hasonlók. Majd a képzelőerő és a problémamegoldó készségeik segítségével az ötleteiket meg is valósítják. A kartondoboz emellett fizikai játékra is ösztönöz, bele lehet mászni, elfordítva átbújni a dobozon, vagy akár ugrálni benne.

A Moms.com öt okot sorol fel arra, miért fontos, hogy a gyerekek dobozzal játszanak.

A dobozzal való játék egyrészt segíti a térérzékelés fejlődését. A kisgyerekek még éppen kezdik tanulni a testtudatot, és azt, hol helyezkednek el a világban, mekkorák ők maguk. A kartondoboz tökéletes arra, hogy ezt leteszteljék, megnézhetik, hogy beleférnek-e, hogy mekkorák a dobozhoz képest.

Egy nagy kartondoboz nagyszerű eszköz a dramatikus játék során. A dramatikus játék során a gyerekeknek tárgyalniuk kell a társaikkal és megoldani a problémákat, hogy a történet folytatódjon. Emellett lehetőséget ad arra, hogy egy másik személy helyébe képzeljék magukat, belegondoljanak abba, hogy nekik milyen lehet. A doboz remek helyszín lehet ezekben a játékokban, valósághűbbé teheti a történetet.

A dobozban való játék megnyugtató és biztonságos érzésű is lehet, mert ez egy kis hely, ahol komfortosan, kényelmesen érezhetik magukat, ahova „bekuckózhatnak”.

Remekül tudja megmozgatni a gyermeki képzelőerőt és a kreativitást is, ha a gyerekek kapnak egy üres dobozt, amiből aztán a fantáziájuknak köszönhetően akármi lehet. Néhány kreatív eszköz, például filctollak, zsírkréták, színes papírok, ragasztó, festékek, stb. segítségével pedig át is tudják alakítani a dobozt olyanra, amilyennek elképzelik.