Főzésgyorsító tippek
Sült zöldség juhsajttal
Hozzávalók
fél kiló zsenge cukkini, fél kiló padlizsán, egy szál póréhagyma, három kemény húsú paradicsom, 25 deka juhsajt, friss (vagy szárított) kakukkfű, őrölt rozmaring, két evőkanál olívaolaj, csipetnyi só
Egyéves kortól
A megmosott cukkininek és padlizsánnak csupán a két végét kell levágni, hámozni nem szükséges, utána vágjuk kockákra. A póréhagymának hántsuk le a külső leveleit, vágjuk le a végét, majd aprítsuk vastag körszeletekre. A paradicsomot és a juhsajtot ugyancsak vágjuk kockákra.
A sütéshez nagy serpenyőt vagy lábast használjunk. Melegítsük meg az olívaolajat, majd szórjuk bele a cukkinit, a padlizsánt és póréhagymát. Hintsük meg fűszerekkel, és kevergessük folyamatosan sütés közben. Amikor már kezd színe lenni, adjuk hozzá a paradicsomot is. Ezután már csak legfeljebb egy perc sütésidő szükséges. Ha nagy lángon sütjük, nem ereszt levet ennyi idő alatt. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, ekkor keverjük hozzá a forró zöldséghez a juhsajtkockákat, hagyjuk állni pár percig, és máris tálalhatjuk.
Dahl-bat
Hozzávalók
50 deka lencse 3 szem krumpli, egy fej hagyma, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál olaj, curry, jódozott só
10 hónapos kortól
A Himalájában élő népek kedvenc eledelét otthon is kipróbálhatjuk. A “világ tetején” egész életükben ezt a tápláló és ízletes ételt eszik az emberek. Vörös lencséből is készíthetjük, úgy legalább felére rövidül a főzésidő. A mi hagyományos lencsénket áztassuk be néhány órára. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a krumplit, aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk üvegesre a hagymát egy kis olajon, szórjunk rá egy csapott evőkanál curryt (vigyázat, ne csípős fajtát vásároljunk!), majd zúdítsuk a fazékba a lencsét és a burgonyát.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd főzzük közepes lángon fél-háromnegyed óra hosszat, időnként meg kell közben keverni. Ennyi idő alatt általában sűrű masszává áll össze az egész, vagyis tálalhatóvá válik a Dahl-bat! Jól illik hozzá a citromos fejes saláta.
Paradicsomos tészta
Hozzávalók
25 deka durumlisztből készített száraztészta, 70 deka paradicsom, négy gerezd fokhagyma, friss rozmaring és szurokfű, 10 deka reszelt parmezán sajt, két evőkanál olívaolaj
10 hónapos kortól
Főzzük meg a tésztát bő, sós vízben, szigorúan csak annyi ideig, amennyi a csomagoláson olvasható. Vágjuk pici kockákra a paradicsomot (akit zavar a héja, forró vízbe mártva egy pillanat alatt lehúzhatja róla). Melegítsük meg az olívaolajat, nyomjuk bele fokhagymanyomóval a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomdarabkákat.
Fűszerezzük friss rozmaringgal és szurokfűvel (azaz oregánóval). Legfeljebb néhány percig főzzük. Szűrjük le a tésztát, majd keverjük közvetlenül a paradicsomhoz. Amíg fel nem forr, tartsuk a tűzön, hogy összeérjenek az ízek. Utána rögtön tálalható egy kis reszelt parmezánnal. Ha nem főztük agyon, mennyei, friss, fokhagymás paradicsomízzel megbűvölt, egészséges tésztát ehet ebédre a család.
Chilis bableves, ahogy a gyerekek szeretik
Hozzávalók
60 deka fejtett bab (mirelit is lehet), egy nagyobb sárgarépa és fehérrépa, 50 deka sűrített paradicsompüré, 50 deka darált pulykahús, egy zacskó chilisbab-fűszerkeverék (vagy helyette: édesnemes pirospaprika, őrölt kömény, oregánó, jódozott só), egy fej vöröshagyma, három gerezd fokhagyma, három evőkanál olívaolaj
Egyéves kortól
Melegítsük meg az olívaolajat egy nagyobb fazékban, majd pároljuk üvegesre az aprított hagymát és fokhagymát. Szórjuk rá a fűszerkeveréket és a darált húst, majd pirítsuk meg. Ezután keverjük bele a babot és a kis kockákra vágott sárga- és fehérrépát. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, majd főzzük fedő alatt legalább fél órán át. Ha megpuhult a bab, keverjük hozzá a sűrített paradicsompürét, pótoljuk az elfőtt vizet, és forraljuk össze. Akik csípősen szeretik, utólag keverhetnek a saját adagjukhoz csípős chilipaprikát vagy csípős paprikakrémet
Paradicsomos kuszkusz
Hozzávalók öt személyre
Egy csésze kuszkusz, két evőkanál tahini (őrölt szezámmagokból készített, magas zsírtartalmú krém, mely többek közt bio-boltokban kapható), 10 deka sűrített paradicsomszósz, egy citrom leve, két kávéskanál őrölt koriander, négy darab apróra vágott paradicsom, két evőkanálnyi apróra vágott, friss mentalevél, két evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem, egy csésze apróra vágott póréhagyma
A kuszkusz magában 7 hónapos kortól adható, egyéves kortól, pedig mehet az étel, ha már jól rág a baba.
A kuszkusz speciálisan előkészített búzatöret, melyből pillanatok alatt finom ételkülönlegességet varázsolhatunk a család asztalára. Válasszunk egy nagyobbacska, jól záródó műanyag edényt, és öntsünk bele két csészényi forrásban levő, enyhén sós vizet. Szórjunk bele egy csésze kuszkuszt, keverjük össze, majd tegyük rá az edényre a tetejét, és hagyjuk állni tíz percig. Ekkor keverjük bele a többi felsorolt hozzávalót. Ha a paradicsomszósz túl sűrű, hígíthatjuk egy kávéscsészényi forralt vízzel. Magában is nagyon finom ez a savanykás, különleges ízű arab étel, de köretként is illik a párolt zöldségekhez, fasírtokhoz.
Ezekből is ötleteket meríthetsz:
Forrás: Kismama magazin