Gyerek

A sárgarépa a mellráktól is véd

A répa szép, sárga színét a béta-karotin adja - állítólag ez a vegyület segít kivédeni a mellrákot is. S ez még csak egy a pozitív hatásai közül.
2016. Március 07.

Minden napra kell egy sárgarépa!

Ha tenni akarunk a mellrák ellen, akkor érdemes a spenótot, a mangót, a piros paprikát is beiktatni az étrendünkbe.

A béta-karotin kellemes sárga színnel látja el a zöldségeket és gyümölcsöket, de érdekes, hogy számos olyan zöld színű zöldségben is fellelhető, ahol a klorofill elfedi a sárga színt. (Ilyen például a spenót is, amelynek majdnem akkora a béta-karotin tartalma, mint a sárgarépának.)

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. A megfelelő béta-karotin, A-vitamin bevitellel segíthetjük a szem működését. (Különösen a szürkületi látási problémáknál nagy segítség napi egy répa.) Segít elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. Kitűnő antioxidáns hatással bír.

Rákellenes hatása is ismert: kutatások igazolták, hogy a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma csökken a béta-karotin bevitel növelésével párhuzamosan. A tudósok azonban most azt vizsgálták, hogy milyen mértékben befolyásolja a mellrák kialakulásának esélyét. Az eredmények biztatóak: akár 40-60 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg mellrákban a nők, ha béta-karotinban gazdagon táplálékot vesznek magukhoz hosszú távon.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás szerint évente 58 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákkal az Egyesült Királyságban. Átlagosan nyolcból egy nőt érint a probléma.

1500 nőt vizsgáltak az európai léptékű kutatás során, a vizsgált személyeknél a mellrák egy bizonyos fajtáját fedezték fel, illetve vizsgáltak 1500 nőt, akik egészségesek voltak. Megvizsgálták a táplálkozási szokásaikat, majd vérvétel is történt, hogy megállapítsák, a béta-karotin milyen arányban van jelen a szervezetükben. A vizsgálat eredményei alapján kijelenthető: akik béta-karotinban gazdag ételeket esznek, 40-60 százalékkal kisebb eséllyel betegednek meg mellrákban.

Babaszoba: a növekedéshez is fontos és az immunrendszert is segíti az A-vitamin

Sokan nem tudják, de az A-vitaminnak fontos szerepe van a csontok fejlődésében, a növekedésben is, ráadásul a fertőzések elleni védekezésben is segíti a szervezetet.

Hogyan fedezhető a szükséges mennyiség? Egy felnőttnek napi 1 mg A-vitaminra (retinolra), vagy 6000 nanogram béta-karotinra van szüksége. Ez többek között fedezhető 50 g sárgarépával, 170 g sóskával, 315 g brokkolival. Óvodáskorban a szükséglet a felnőttekének a fele. Számszerűsítve ez a mennyiség például 25 g sárgarépa, 75 g sütőtök, 157 g brokkoli révén juttatható be a gyermek szervezetébe.

Kapcsolódó hasznos oldalak a Babaszobán:

Babakonyha receptek

Mit kell tudni az A-vitaminról?

Forrás: Medipress