Baba

Répa, retek, rebarbara

Az antioxidánsok szerepéről talán már sokat hallottunk, de nem eleget! Nézzük, miért fontosak a szervezetnek!
2003. Április 15.

Táplálékaink antioxidáns (oxidálódás ellen védő anyag) hatású összetevői nélkülözhetetlenek a kicsik és a nagyok egészségének megóvásában. Az antioxidánsok együttesen vannak jelen növényi táplálékainkban, egymás hatását segítik. Ezért van óriási szerepe annak, hogy természetes forrásból, tudatosan, változatosan összeállított étrenddel vigyük be szervezetünkbe ezeket a nagyon fontos anyagokat.

Az antioxidánsok kizárólag növényekben találhatók, ezért ügyeljünk arra, hogy kellő mennyiségben és minőségben együnk zöldséget, illetve gyümölcsöt. Ajánlott, ha napi 4-5 alkalommal is fogyasztunk belőlük.

Élettani védelem

Az antioxidánsok élettani szerepe abban áll, hogy védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától. Ugyanis igaz, hogy a szervezet védekező rendszerének hatékony eszközei a szabad gyökök, amelyek a kórokozó mikroorganizmusokkal szemben védenek, de az is igaz, hogy ebben a védelmi mechanizmusban néha zavar keletkezhet, és ha a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, akkor egészséges sejteket támadnak meg. Ilyen folyamatok állnak számos betegség kialakulásának hátterében. Többek közt szerepük van a daganatos sejtképződésben, az érelmeszesedés kialakulásában is.

Csontot is erősít

A szabad gyök feleslegek hatástalanítására a szervezet többek közt a kívülről, a táplálékokkal bevihető speciális elemeit veti be. Ez utóbbiak legismertebb képviselői az E-, illetve a C-vitamin, valamint a béta-karotin. Kevésbé ismertek a likopin (legfőbb forrása a paradicsom), lutein (hal, paraj, brokkoli, fejes saláta), flavonoidok (vöröshagyma, zöld tea, alma, lencse, eper, spenót, dió stb.). A szervezet antioxidáns rendszerének megfelelő működéséhez különböző nyomelemekre is szükség van (cink, réz, vas, mangán, szelén).

A béta-karotin egyike annak a többféle karotinoidnak, melyek előanyagai az A-vitaminnak. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a növekedésben, a csontok fejlődésében, a fertőzések elleni védekezésben, valamint szükséges a nyálkahártyák, a bőr és a szem kötő- és szaruhártyájának épségének fenntartásában.

A béta-karotin bélből való felszívódását befolyásolja a táplálék összetétele, zsírtartalma és egyes gyógyszerek is. Nagyon kis zsiradéktartalmú táplálékból (5 g zsír/nap) a felszívódás hatásfoka rossz. A béta-karotin másik fő funkciója az, hogy védi a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásától. Számos kutatás kimutatta, hogy a béta-karotin gátolja a rákos sejtek szaporodását. Több tanulmány beszámol kedvező hatásáról, például mell-, méhnyak-, szájüreg-, gége-, nyelőcső-, gyomor- és prosztatarák esetében.

Miben mennyi

A béta-karotin adja a növények szép sárgás, narancsvörös, vörösesbarna színét, de az élénk zöld, vörös színű zöldségfélék is jelentős mennyiségben tartalmazzák. Legnagyobb mennyiségben a sárgarépa, kajszibarack, sárgadinnye, sütőtök, paraj, rebarbara, mángold, paradicsom, pirospaprika, kelkáposzta tartalmazza.

Az A-vitamin napi szükségletét, az úgynevezett retinolekvivalensben adják meg. Felnőtt emberre vonatkozóan ez egyenlő 1 mg A-vitaminnal (retinollal), vagy 6000 nanogram béta-karotinnal. Jó, ha ez a mennyiség fele-fele arányban tevődik össze A-vitaminból és béta-karotinból.

6000 nanogram mennyiség fedezhető béta-karotinból 50 g sárgarépával, 170 g sóskával, 150 g sütőtökkel, 143 g parajjal, 333 g sárgabarackkal, 315 g brokkolival stb. Óvodáskorban a szükséglet ennek a fele. Tehát ha más A-vitamin-forrás nincs a gyermek étrendjében (ami gyakorlatilag kizárt), akkor 25 g sárgarépa, 75 g sütőtök, 157 g brokkoli stb. ezt az igényt fedezi.

Kisdedkorú (2-3 év) gyermeknek és 7-12 hónapos babának 0,4 mg retinolekvivalens a napi szükséglete. Tehát csak béta-karotinból már fedezni tudja 20 g sárgarépa, 60 g sütőtök, 57 g paraj, 68 g sóska, 133 g sárgadinnye és ugyanennyi sárgabarack is.

Mértékletesség

A béta-karotin túlzott bevitele nem okoz problémát. Ha sárgarépát, sütőtököt nagyobb mennyiségben fogyasztja akár a gyermek, akár a felnőtt, akkor legfeljebb azt tapasztalja, hogy a bőre sárgásan elszíneződik. Nem kell megijedni, de ez annak a jele, hogy a szervezetnek nincs szüksége ilyen mennyiségben az említett növényekre.

Tanácsos tehát a mértékletesség, bármennyire hasznos is a béta-karotin. Nem szabad elfelejteni, hogy az antioxidáns vitaminok legjobb forrásai a zöldségfélék, a gyümölcsök, s a vitaminpótlás nem helyettesítheti a változatos, egészséges táplálkozást.

V.évf./6.sz.

Forrás: Baba Magazin