Kisgyerek

Szuperpirula válthatja fel az oltásokat?

A felnőttek mintegy 20 százaléka utasítja el az oltást pusztán azért, mert fél az injekciós tű okozta fájdalomtól. Most egy új, MucoJet névre hallgató szuperpirula segíthet abban, hogy akár otthon is bárki könnyedén immunizálhassa magát.
2017. Március 31.

Az új, kapszula formátumú gyógyszert elég egyszerűen a nyelv közepére helyezni és szétnyomni, az eljárás tehát teljesen fájdalommentes és csupán néhány másodpercig tart, mégis ugyanazt a védettséget adja, amit egy oltás. Így a hatóanyag gyorsan a szervezetbe jut, és hamarosan elkezdődik az antitest termelődés, amely a fertőzésekkel szemben immunizációt nyújt.

A MucoJetet a Kaliforniai Egyetem munkatársai fejlesztették ki, és segítségével az influenza és a kanyaró ellen is hatékonyan védheti magát az ember. A kutatás azért is érdekes, mert kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a 2 és 7 év közötti gyerekek számára adott influenza elleni orrspray (az USÁ-ban ilyen módon is lehet oltani) kellően hatékony-e. Egy friss kutatás szerint ugyanis 2013 és 2016 között nem csökkentek az influenzás megbetegedések az orrsprayt használó gyerekek körében.

Ennek oka egyes vélemények szerint az, hogy az orrüregbe kerülő spray nem szívódik fel teljesen, ezért aztán az új gyógyszer kifejlesztése során fontos szempont volt a hatékonyságot garantáló tökéletes felszívódás. A MucoJet egyelőre tesztelés alatt áll, de virulógusok széles köre szerint innovatív eszköznek tűnik.

Kapcsolódó cikkeink:

Oltásellenesség: pro és kontra

Nyájimmunitás – mit jelent ez?

Forrás: Medipress