Kisgyerek

Téli gyerekbalesetek

Ónos eső, fagy, hó - a téli időjárás velejárói, örökmozgó gyermekünknek pedig folyamatos veszélyforrás.
2014. December 08.

Lefagyott úton elcsúszás, szánkózás közben fának ütközés, síelés közben elesés; csak néhány a mindennapos téli gyerekbalesetek közül. Természetesen súlyos sérülésnél a legjobb segítség egy orvos, de nem árt, ha mi is felkészültek vagyunk, ha hirtelen baj éri gyermekünket.

Duzzanatok és zúzódások

Zúzódás általában akkor keletkezik, ha egy esés vagy egy ütés a bőr alatti szövetekben okoz vérzést, amitől duzzanat és elszíneződés jön létre. A zúzódások általában nem komoly sérülések, a bekékülések hét-tíz nap alatt eltűnnek.

Ha gyermekünket ilyen jellegű baleset érte, tegyünk a zúzódásra hideg vizes-ruhás borogatást, vagy egy törölközőbe csavart jégkockát. Ez csökkentheti a gyermek fájdalmát és a feldagadást. Mivel az izomsérülések gyulladásos fájdalommal járnak, ezért kezelésükre nem-szteroid gyulladásgátló hatású kenőcsöket, krémeket alkalmazhatunk, melyek szinte mind recept nélkül kaphatók a patikákban. A kenőcs kiválasztása előtt, a gyermek életkorát és a zúzódás mértékét figyelembe véve, konzultáljunk a háziorvossal vagy egy gyógyszerésszel. Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy ilyen kenőcsök, gélek alkalmazásakor nem szabad zárt kötést tenni a kezelt felületre. Viszont ha úgy látjuk azonban, hogy a baleset után egy –két órával, sem a borogatás, sem a pihenés nem segített, és a gyermekünknek továbbra is erős fájdalmai vannak, akkor irány az ügyeletes kórház!

Megrándult ízületek

Ha olyan baleset éri a gyermekünket, hogy egy ízület megrándul, akkor a szalagok károsodnak. Ez a csonttöréshez nagyon hasonló tünetekkel jár, ezért nem árt körültekintően eljárnunk. A legfontosabb első lépés, hogy óvatosan távolítsuk el a gyermekről a sérülést fedő ruhadarabot, ami elszoríthatná a sérült ízület körüli duzzanatot.

A sérült ízületet támasszuk alá a gyermeknek legkényelmesebb helyzetben, aztán tegyünk rá egy hideg vízbe mártott ruhát, hogy ezzel is enyhítsük a fájdalmat és a feldagadást. Tekerjünk az ízület köré vastag rétegben vattát, majd kötözzük be pólyával, de ne olyan erősen, hogy elszorítsuk a sérült végtagban a vérkeringést. Ahogy befejeztük a házi elsősegélyt, vigyük be az ügyeletes kórházba a gyermeket, ahol további szakszerű ellátást kaphat.

Törések és ficamok

A kisgyermekek csontja ritkán törik el. Az ő csontjaik még rugalmasak, inkább hajlanak, mint törnek. Néha persze előfordul részleges törés, amit zöldgally törésnek nevezünk, és általában gyorsan gyógyul. Ízületi ficamról pedig akkor beszélünk, ha egy vagy több csont kimozdul a helyéről. És mit tehetünk mi felnőttek, ha ilyen jellegű baleset éri a gyermekünket? Ugyanúgy, mint a megrándult ízületeknél, most is óvatosan húzzuk le a gyermek cipőjét, zokniját, kesztyűjét, azaz bármilyen ruhadarabot, ami elszoríthatja a sérült részt.

Ne mozgassuk a végtagot, hacsak nem szükséges. A sérült részt támasszuk fel a gyermeknek legkényelmesebb helyzetben. Ha a csukló-, kar-, vagy kulcscsont tört el, párnázzuk körül a sérült részt, és ha a gyermek hagyja, óvatosan hajlítsuk be a karját a mellkasa előtt, majd úgy kössük fel, hogy jól tartsa. Semmi esetre se próbáljuk erővel hajlított helyzetbe hozni a karocskáját. Ha vérzés is járul a duzzanathoz, akkor tegyünk emelőkötést a kicsi karjára. Ne ijedjünk meg, nem ördöngösség! Ujjhegyeit helyezzük az ellenkező vállhoz, a kötést a könyökénél átvezetve a karját rögzítsük a testéhez. A csomót a vállánál kössük meg.

Ha a lába, vagy a bokája tört el, fektessük le a gyermeket, párnázzuk ki a sérült részt, és tegyünk párnát a két térde és bokája közé. Kötözzük össze a sérült lábat az éppel, a sérülés alatt és fölött rögzítve. Párnázzuk ki a csomók alatt is, és így szállítsuk kórházba. A baleseteknél nagyon fontos, hogy őrizzük meg a hidegvérünket, ne essünk pánikba, mert ezzel csak még jobban megijesszük a gyerkőcöt!