Kisgyerek

Termékvisszahívás: növényvédőszer lehet ebben a babban

Növényvédőszerek lehetnek ebben a fekete szemes babban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt kéri, senki ne fogyasszon belőle.
2023. Március 01.
Babok tálakban
Kép: Getty Images

Visszahívták az IDEAL fekete szemes bab terméket, mert nem engedélyezett növényvédőszer-maradékokat – klórpirifosz, karbaril, fenitrotion – tartalmazhat. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el.

Termék : IDEAL fekete szemes bab, 900 g

Fekete szemes bab

Kép: Nébih

Probléma jellege Nem engedélyezett növényvédőszer-maradékok (klórpirifosz, karbaril, fenitrotion)

A termék eredete: Törökország /Madagaszkár (alapanyag)

Minőségmegőrzési idő: 15/03/2024

Kiszerelés: 900 g

Gyártó: Platin Agro Gida San. A.S. (Törökország)

Forgalmazó: Orient Food Kft. (Budapest)

A klórpirifosz emberi egészségre gyakorolt hatásai között vannak aggodalomra okot adó, kritikus területek, azaz nem zárható ki, hogy a klórpirifosz genotoxikus potenciállal rendelkezik. Egyes vizsgálatok során pedig neurotoxicitási (DNT) hatásokat figyeltek meg, valamint megállapították, hogy a szer hozzájárulhat a gyermeki idegrendszer rendellenes fejlődéséhez. Mindezek figyelembevételével az EFSA kezdeményezte a klórpirifosz besorolását az 1B. kategóriába tartozó, reprodukciót károsító anyagként.

Az Európai Bizottság ezek után javaslatot tett a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok visszavonására, amelyet a tagállamok elfogadtak – olvashatjuk a Nébih egy korábbi közleményében.

Forrás: Nébih