Kisgyerek

Tíz pontban a testvérféltékenységről

Ha nem egy gyereket terveztek, biztosan találkozni fogsz a testvérféltékenység jelenségével. Az addig tündér tüneményes gyereked egyszer csak, mintha kifordulna önmagából, úgy viselkedik, mintha nem is ő lenne. Mit tudsz ilyenkor tenni?

1. Teljesen normális, ha a kisbaba érkezése után a nagytesó furcsán viselkedik. A testvérféltékenység éppúgy normális reakció, mint ahogy a dackorszak is természetes velejárója az egészséges személyiség kialakulásának.

2. Tehát fogadd el, hogy ez most egy nehezebb időszak a nagytesónak. Az elfogadás mindig az első lépés, innen tudsz igazán hatékonyan segíteni.

3. A testvérféltékenység rengeteg formában megjelenhet a verbális agressziótól az anyára matricaként való tapadáson át egészen addig, hogy “lemegy kisbabába” a nagytesó, és azt kéri, ő is cicizhessen, ő is fekhessen a babakocsiban. Egészen addig, amíg az önmaga vagy mások testi épségét nem veszélyezteti, nyugodtan rá lehet hagyni az ilyen megnyilvánulásokat. Végül is, melyik ötévesnek lett attól baja, hogy egy kicsit felfekhetett a pelenkázó asztalra, vagy uram bocsá’ tíz percre felvehetett egy pelenkát.

4. Ne szidd le, ne haragudj rá és ne szégyenítsd meg (főleg mások előtt)! Az nem segít neki feldolgozni a megváltozott helyzetet, ha azt hallja, hogy úgy beszélsz róla “Nem igaz ez a gyerek, úgy viselkedik, mint egy kisbaba!” Legyél vele tapintatos!

5. Nem biztos, hogy a testvérféltékenység rögtön a baba érkezése után megjelenik. Végül is egy újszülött még “nem sok vizet zavar”. Viszont pár hónap múlva sokkal többet és többször igényli anyát, így lehet, hogy addigra elégeli meg a dolgot a nagytesó. (Nálunk az egyik gyerek csak fél év után kezdte el a testvér féltékenységi jeleneteket)

6. Legyél nagyon türelmes! Akármennyi időre is gondolsz, hogy annyi elég a nagytesónak feldolgozni a történteket, nem lesz elég. Akár több hónapig is eltarthat a folyamat, ami -higgyétek el, tapasztalatból tudom – nagyon idegőrlő tud lenni, de akkor sem tudod lespórolni. Ha már nagyon fogytán van a türelmed, gondolj arra, hogy egészségesen reagál és működik a gyereked.

7. Kérd meg, hogy segítsen a baba körül. Korától és érettségétől függően megkérheted, hogy hozza oda neked a popsikrémet, vagy segítsen fürdetni, esetleg segítsen pelenkázni. Az már a legkisebbeknél is működik, hogy megkéred, szórakoztassa a kistesót, és aztán ha nevet vagy jókedvűen reagál a baba, akkor bőven lehet osztogatni a nagytesónak az elismeréseket.

8. Próbáld elérni, hogy sok szemkontaktus legyen a testvérek között. Ha énekel neki a nagytesó, vagy hintáztatja, játszik vele, mondd, hogy nézzen a szemébe. A szemkapcsolaton keresztül egymás lelkéig látnak. A kisgyereklelkek meg még olyan tiszták!

9. Legyen olyan idő is, amikor csak a nagytesóval foglalkozol. Amikor nem kell osztozkodnia benned, csak az ő igényeit elégíted ki. Egy csapásra annyiszor kell alkalmazkodnia egy másik emberhez (“Csak előbb megszoptatom/tisztába teszem/elaltatom/stb.”), hogy ő is megérdemli, hogy valamikor hozzá alkalmazkodjanak.

10. Ne aggódj, a tündér aranyos kisfiad/kislányod kifordított viselkedése el fog múlni! Biztosan mondhatom. Vissza fog térni minden a normál kerékvágásba, sőt, még jobb lesz, mint a kistestvér születése előtt, csak legyen türelmed és energiád kivárni. De az alagútnak mindig van vége!

A cikk szerzőjének további írásai a csupaszív magazin.hu-n olvashatók.

Kapcsolódó cikkeink testvérféltékenység témában: