Kisgyerek

Ez a csodás lánynév 22 éve kirobbanthatatlan a Top10-ből

Van egy olyan, kevésbé reflektorfényben lévő lánynév is, ami több mint 20 éve mindig ott van a leggyakrabban választott nevek tízes listáján.
2024. Február 06.
Szőke kislány csodálkozva néz

Ha épp névkeresőben vagytok és olyat választanátok, amit mindenki ismer és megért első hallásra, magyar eredetű és több szép jelentéssel is rendelkezik, akkor lehet, hogy ez a női név lesz a befutó! 2021-ben egészen a 7. helyig szárnyalt a leggyakrabban választott nevek rangsorában, az újdonsült szülők ugyanis 682 babának adták ezt a kedves lánynevet. Nem csigázunk tovább, mutatjuk is, melyik az!

Fix helye van a Top10-ben

A Boglárka név 22 éve kimozdíthatatlan kedvence a babaváró családoknak: 2001-ben jutott be először az első tíz közé, akkor a kilencedik helyre került, aztán akkora lendületet kapott, hogy 2006-ban és 2007-ben második lett, csak az Anna előzte meg. 

Népszerűségét minden bizonnyal egyszerre több dolognak is köszönheti: az egyik az, hogy magyar eredetű, a másik pedig vitathatatlanul szép jelentése. A Boglárka annyit tesz, ékszer, díszes gomb és nem mellesleg egy tavaszi virág neve is egyben. Két névnapja is van, igaz, mindkettő ugyanarra a hónapra esik, augusztus 2-án és 22-én lehet köszönteni a Boglárka nevet viselő lányokat.

Ha tetszik a hangzása, de mégsem szeretnétek egy ennyire gyakori nevet választani, dönthettek a szintén anyakönyvezhető (és jóval ritkább) Boglár, Bogárka vagy Bogáta név mellett is.

Plusz egy érv, ami a Boglárka mellett szól, hogy nemcsak kislányoknak áll klasszul, hanem felnőtt nőknek is, ami valljuk be, cseppet sem elhanyagolható szempont.

Dobozban ülő kislány repülőset játszik

Érdekességek a Boglárka névről

Aki ezt az igen kedvelt virágnevet viseli, a számmisztika szerint igazán hűséges és megbízható típus. Nem szívesen hagyja el a járt utat a járatlanért, és a szívének kedves emberek mellett is kitart, bármit hozzon is a holnap. Vakmerőnek és meggondolatlannak épp ezért egyáltalán nem nevezhető, a kockázatvállalást és a konfliktusokat kínosan kerüli. A számára ismeretlen emberekkel és helyzetekkel kezdetben gyanakvóbb és bizalmatlanabb lehet az átlagnál, idővel azonban eloszlanak a kételyei.

Mivel a komfortzónájából nehezen mozdul ki, mások szemében túl nyugalmas és kiszámítható az élete, őt azonban pont ez tölti a legnagyobb boldogsággal. Nem vágyik arra, hogy tömegek kövessék, tökéletesen beéri azzal, hogy a környezetében élőkkel jól kijön és saját magával is harmonikus a kapcsolata. Kreativitása ugyanakkor kiemelkedő, ezzel nagyon sokaknak képes meglepetést okozni. 

Fotó: Getty Images