Baba

Nevek, amiket ma szinte csak nagymamák viselnek, pedig kislányoknak is jól állnának

Igenis gyönyörű keresztnevek ezek, még akkor is, ha elsőre túl „nénisnek” hangzanak.
2022. November 01.
Nagymama és lány unokája
Nevek, amiket ma már csak nagymamák viselnek, pedig kislányoknak is jól áll

Annak, hogy egykor nagyon divatosak voltak ezek a nevek, az az ékes bizonyítéka, hogy a nagymamák korosztályában meglehetősen gyakoriak. Ma viszont szinte senki sem adja a lányának, hacsak nem azért, hogy a felmenőinek kedveskedjen vele. 

Mivel a mai gyerekek körében csak elvétve találkozhatunk ezekkel a keresztnevekkel, nem csoda, ha első hallásra magától értetődő, hogy utánuk biggyesszük a néni szócskát, pedig ha egy kicsit ízlelgetjük őket, rájöhetünk, hogy kislányoknak sem állnának rosszul. Különösen jó ötlet ezek közül utónevet választani akkor, ha jól ismert, de mégsem elcsépelt nevet kerestek a babának.

Lássuk a keresztnevek listáját!

  • Elvira

Ez a gót-arab eredetű lánynév hosszú ideje közelébe sem jut a legkedveltebb nevek 100-as listájának, pedig jelentése miatt megérdemelné: annyit tesz ugyanis, hogy védelmet élvező, értékeket megőrző. 

  • Etelka

Kevesen tudják róla, hogy ez egy fantázianév, amit az Etele férfinév ihletett. Ennek női megfelelőjeként azt jelenti, hogy szeretett anyánk. Meglepően sok formában anyakönyvezhető, ha ezt túlzottan ódivatúnak éreznétek: adható az Eta, az Etus sőt az Etka is.

  • Ilona

A Heléna régi, magyarosodott és rövidült alakváltozata, ami jó pár évtizeddel ezelőtt gyakori névnek számított. Jelentése nagyon szép: fényes, ragyogó, sugárzó. Gond nélkül anyakönyvezhető az Ilon, az Ilonka, az Ila és az Ilka is, mindegyik változat az Ilonából alakult ki.

  • Irén

Görög eredetű női név, ami annyit tesz, béke, békés, békét teremtő. A TOP100 női keresztnév listájára nem került fel, pedig régebben nagy népszerűségnek örvendett. Ha ebben a formában nem lopja be magát a szívetekbe, barátkozzatok ezekkel az alakváltozataival: Iréne, Irénke vagy Irina.

Újszülött kislány

El tudod képzelni, hogy a kislányod ezeket a neveket kapja?

  • Klára

Ez a latin név több nagyon pozitív jelentéssel is rendelkezik: világos, fényes, fényhozó, ragyogó, híres és jeles. Mindezek ellenére manapság kevesen szeretnek bele, pedig ha úgy jobban tetszik, Kláriként vagy Kiaraként is anyakönyvezhető.

  • Kornélia

Ez a latin eredetű női név azt jelenti, hogy somfa vagy szarv. Becézett formában is önállósult, így ma már anyakönyvezhető névnek számít a Nelli és a Nella is. Férfi párja, a Kornél tavaly is a 31. helyen állt a leggyakoribb nevek százas listáján, a Kornélia azonban korántsem ilyen népszerű.

  • Manyi

Héber eredetű bibliai név, ami gyöngyöt, mirhát és keserűséget jelent. A Mária és a Margit önállósult becézőjének tartják, amihez nagyon sok hasonló nevet találhatunk: Margita, Margó, Margaréta vagy Gitta.

  • Piroska

Latin eredetű keresztnév, ami azt jelenti ősi, régi, tiszteletreméltó. Becézett formában is adható, így a kislányotok akár már Piri, Piros és Pirit is lehet, ha elnyeri a tetszéseteket ez a hangzás, de mégis valami másra vágytok. 

(Fotó: Getty Images)