Baba

Nevek, amik azt jelentik, fény, fényes

Ha olyan nevet szeretnétek adni születendő kisbabátoknak, amelynek szó szerint ragyogó a jelentése, az alábbi listát is érdemes átnéznetek. Lány- és fiúnevek is találhatók az utónévtárban, amelyek jelentésükben a fényt hordozzák.
2022. Május 22.
Nevek, amik azt jelentik, fény, fényes (Fotó: Getty Images)

Lánynevek fényes jelentéssel

Az utónévtárban több olyan lánynév is akad, amelyek jelentései között szerepel a fényes, a ragyogó, illetve a világosság.

A görög-latin eredetű Amarilla azt jelenti, fényes, míg a hozzánk görög közvetítéssel eljutott Elena név jelentése fény, világosság. Ha B betűvel kezdődő nevet keresnétek a kislányotoknak, amely hasonló jelentéssel bír, a Blanka és a Bianka is ilyenek (ez a két név akár egy ikerpár tagjai esetén is megfontolandó lehet). A Blanka középlatin-spanyol eredetű utónév, amely azt jelenti, hogy fényes, ragyogó, tiszta, és a Bianka név – amely lastin-spanyol-olasz közvetítésű – jelentése is pontosan ez.

Két K betűs női keresztnevünk, az olasz eredetű Kiara, illetve a latin eredetű Klára is a jelentései között tudhatja a világost és fényes, és ragyogó, híres jelentéssel is bírnak.

A hajnal fénye

Fényt hoznak azok a nevek is, amelyek a napkelte időszakát, a hajnalt hordozzák a jelentésükben. A női nevek közül természetesen ilyenek a Hajnal és a Hajnalka magyar eredetű nevek is, melyek jelentése is hajnal, hajnalpír. A görög eredetű Auróra szintén a hajnalt jelöli, akár a szláv Zora, Zóra, illetve Zorka. A latin közvetítésű Luca és Lúcia nevek pedig azt jelentik, hogy virradatkor, hajnalhasadáskor született.

Csillagok fénye

A fény, fényes jelentésről gondolhatunk a legragyogóbb égitestekre, a csillagokra is. A görög eredetű Asztéria név azt jelenti, hogy (hulló)csillag, és fény, míg a görög-spanyol-olasz közvetítéssel érkezett Elina a Nap, Hold szépsége, fény, világosság jelentésekkel bíró utónév. Egy kedves magyar nevet is a Nap ihletett, ez pedig a Napsugár.

Fiúnevek fényes jelentéssel

A fiúnevek között is találhatunk néhányat, amelyek fényes jelentéssel rendelkeznek. A germán Albert, illetve Adalbert nevek jelentése nemes, fényes, hasonlóan a germán-ószász-középnémet eredetű Egon névhez, amely híres, fényes, fegyver jelentésekkel bír.

Igazán uralkodói nevek a héber Melchior, illetve Melhior, melyek azt jelentik, hogy a fény királya, akár a szintén héber eredetű Menyhért nevünk, amely királyi fényt jelent. A német eredetű Norbert név pedig jelentésében az északi fényre utal.

A fiú utónevek között is találni olyat, amely jelentésében hordozza a Napot – a héber eredetű Sámson jelentése nap fia, fényes, erős, napos. A Zora lány név fiú megfelelője a délszláv eredetű Zorán, ami azt jelenti, hajnal.