Baba

Páratlan párosok: szuper nevek ikerlányoknak

Az ikreknek a névadás sem mindig könnyű menet, mutatjuk, mire érdemes figyelni!
2021. Július 19.
Páratlan párosok: szuper nevek ikerlányoknak (Fotó: Getty Images)

Amikor egy ikerpárnak választanak neveket a szülők az utónévtárból, az elsődleges szabály ugyanaz, mint akkor, amikor “csak” egy baba növekszik az anyuka pocakjában: a kiválasztott név mind az anyuka, mind az apuka tetszését elnyerje! Lehet, hogy nagyobb fejtöréssel jár az ikreket elnevezni, érdemes azonban a pozitívumokra koncentrálni – ha két kicsivel várandós egyszerre az anyuka, a szülőpár mindkét tagja élhet a névválasztás jogával, és kevesebb kompromisszumra lehet szükség, mintha egy név mellett kellene végérvényesen letenni a voksukat.

Az egypetéjű ikrek külsőre mindenképp hasonlítanak, belső tulajdonságaik azonban akár teljesen eltérhetnek. Nagy kérdés, hogy a szülők mennyire szeretnék erősíteni az ikrek összetartozását: vannak, akik számára nem kérdés, hogy ugyanolyan ruhákba öltöztetik-e őket, ugyanabba az ovis csoportba/iskolai osztályba járatják-e őket, és a nevüket is úgy választják-e meg, hogy azokról mindenki tudja, testvérek viselik.

Ha igent mondtok a hasonlóságra

Amikor kiderül, hogy dupla szülői örömök elé néz az anyuka és az apuka, valószínűleg nem a névadással járó nehézségek miatt áll el a lélegzetük. Előbb-utóbb azonban ezzel a “kihívással” is szembe kell nézniük, és kezdetét veheti a névvadászat, hogy megtalálják azt a kettő, egymáshoz remekül passzoló nevet, ami aztán életük végéig elkísérheti az ikreket. 

Az itthon anyakönyvezhető nevek között jó pár olyan akad, amelyik hosszában és hangzásában is nagyon hasonló, így tökéletes választásnak bizonyulnak, ha a szülők ezen a téren is szeretnék kiemelni az ikrek közti hasonlóságot. Nagy kérdés, hogy maguk az érintettek örülnek-e majd annak nagyobb korukban, hogy a nevük is csak minimálisan különbözik!

– Linda és Vanda

– Panna és Hanna

– Dorina és Korina (netán Norina)

– Liza és Alíz

– Dina és Tina

– Janka és Panka

– Ada és Ida

– Lilla és Csilla

– Lotti és Polli

– Anna és Emma

Ha nem tartjátok jó ötletnek az összecsengő neveket

Egy korábbi, Így neveld az ikreket, ha jót akarsz nekik! című cikkünkben részletesebben írtunk arról, hogy az ikrek önálló egyéniségének kialakulását nehezítheti, ha a szülők és/vagy a gyerekek környezete túlzottan nagy hangsúlyt fektet az ikerpár közti hasonlóságra, amit a névválasztással is erőteljesen nyomatékosíthattok:

“Az ikrek önálló egyéniséggé válását, az én-tudat megtalálását egyrészt az ikerhelyzet sajátos adottságai, másrészt a környezet néha kedvezőtlen reakciói nehezítik. Szerencsére az esetek többségében nem túl vészes a helyzet: az ikres édesanyák mintha “duplán motiváltak” lennének a megoldásban: legtöbben képesek arra, hogy környezetükkel is elfogadtassák, ikreiket ne attrakcióként, bámulnivalóként, csodabogár párként kezeljék, hanem ismerjék fel, és értsék meg a bennük fejlődő két különböző embert.

Az ikrek önálló egyéniségének kialakulását segíti, ha:

– már a kezdetektől pozitívan hangsúlyozzuk az ikrek közötti különbségeket,

– nem öltöztetjük őket egyformán,

– saját játékokat, ruhákat adunk nekik, amelyeket nem cserélünk össze,

– gyakran szervezünk nekik külön programokat,

– lehetővé tesszük (de nem erőltetjük), hogy külön baráti köröket alakíthassanak ki,

– nem hasonlítgatjuk össze őket, és erre megkérünk másokat is,

– megengedjük, hogy önállóan válasszanak ki apróbb dolgokat, és hogy önálló véleményük legyen, amelyet külön-külön hallgatunk meg.”