Baba

Nevek, amik azt jelentik, bölcs, bölcsesség

Sokan keresnek születendő gyermekük számára a jelentés alapján nevet, sokszor valamely pozitív belső vagy külső tulajdonságra utalót. Ha éppen olyan nevet adnátok a kicsinek, amely bölcsességet, tudást jelent, érdemes a következőket is átnézni!
2022. Május 24.
Nevek, amik azt jelentik, bölcs, bölcsesség (Fotó: Getty Images)

Az utónévtárban több lány- és fiúnév is található, amelyek jelentésükben hordozzák a bölcsességet, az intelligenciát, a tudást – és olyan nevek is vannak, amelyeknek férfi és női megfelelője is ismert.

Ez utóbbiak közé tartozik a germán-latin-német közvetítésű Alajos nevünk, amely jelentés egész, bölcs. Ennek a lány párja a ritkábban választott Alojzia, amely latin-német eredetű, és szintén egész, bölcs jelentéssel bír.

Ha R betűvel kezdődő keresztnevet kerestek a születendő gyermeketeknek, létezik néhány okos jelentésű ezek között. Ilyenek a német eredetű Rajmond, illetve a germán-német eredetű Rajmund nevek, melyek azt jelentik, hogy okos védő. Hasonló jelentésű női párjuk a Rajmonda és a Rajmunda. A férfi nevek között szerepel még a Ramón, amely germán-spanyol eredetű, és okos védelmezőt jelent, illetve a keresztnévként gyakrabban választott női párja, a Ramóna.

Egy igencsak ritka, görög eredetű fiú utónév a Szofron, amely számos pozitív jelentéssel bír: értelmes, okos, helyesen gondolkodó, megfontolt. A névnek létezik lány megfelelője is, a különleges csengésű Szofrónia.

Lánynevek okos, bölcs jelentéssel

A görög eredetű neveknél maradva több olyan női utónév is létezik, amely a bölcsességet és a tudást jelenti. Ilyen például a Méda, amely okos nőt jelent, és a nagyon hasonló Médea, ami pedig azt jelenti, hogy bölcs asszony.

Természetesen a a bölcsesség, a győztes háború, a jog, az ipar, a művészetek és a tudomány görög istennőjének, Pallasz Athénének a nevéből is származik néhány női keresztnév: ezek az Aténa, az Aténé, illetve az Atina, amelyek bölcsességet, győzelmet jelentenek.

A filozófia tudományág a ógörög philoszophia szóból kapta a nevét, amely azt jelenti, hogy “a bölcsesség szeretete”. Számos nemzetnek van olyan női neve, amely ebből a szép görög szóból ered. Magyarországon a görög-francia Szófia és Szofi, a görög-magyar Zsófia, és a görög-orosz-német eredetű Szonja is anyakönyvezhető, melyek természetesen mind azt jelentik, hogy bölcsesség.

A hagyományosabbnak mondható lány utónevek között találjuk még héber-germán Alíz nevet, amely nemest, harcost, és bölcset is jelent – az elmúlt években rendszerint a 25-50 leggyakrabban adott lány keresztnév között szerepelt ez a név.

A női nevek közül ajánlunk még két ritkább nevet, melyeknek nagyon különleges a hangzása is. Az egyik az indiai közvetítéssel érkezett Véda, amely azt jelenti, hogy bölcsesség, illetve tudás. A másik pedig a latin eredetű Prudencia, amely a bölcsesség, körültekintés jelentésekkel bír.

Fiúnevek okos, bölcs jelentéssel

A fiúnevek között néhány ritkábban, vagy akár nagyon ritka nevet is találunk, amelyek okos, bölcs jelentéssel bírnak. A germán-német eredetű Hugó azt jelenti, hogy értelmes, intelligens – a név érdekessége, hogy a Hug- kezdetű nevek rövidüléséből keletkezett, ez a névelem pedig jelentheti azt, hogy értelem, míg más vélekedések szerint azt, hogy szív, illetve lélek.

Régi, ritka magyar férfinév a Tuzson, amely bölcs lelket, öreg lelket jelent. Szintén T betűvel kezdődő fiúnév a Tankréd, amely német eredetű, és jelentései között találjuk a gondolkodót, illetve a tanácsadót is.

Szolón, az ókori görög államférfi, a hét görög bölcs egyikének neve is szerepel az anyakönyvezhető fiú utónevek között – a jelentése bölcs, okos.