Terhesség

A névadás szabályai

Van, aki már a babavárás előtt tudja, hogy fogják majd hívni leendő gyermekeit, és olyanok is, akik csak a szülőszobán találják ki, melyik lesz a befutó a versenyben lévő variációk közül.
2022. Május 06.
A névadás szabályai (Fotó: Getty Images)

A tökéletes utónév keresgélése közben érdemes azt is áttekinteni, hogy mégis milyen szabályai vannak a névadásnak.

Milyen utónevet viselhet a gyerek?

Arra, hogy mikor milyen családi, illetve utónév adható a gyermeknek, több variáció létezik, olvasható az Ügyfélkapu oldalán.

A gyermek utóneve esetében a hivatalos utónévjegyzékből választható ki a név, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állított össze. Amennyiben olyan nevet választanánk, amely nem szerepel az utónévjegyzékben, arról kérvényt szükséges benyújtani az MTA-hoz, majd ezután ők nyilatkoznak arról, hogy anyakönyvezhető-e a kérvényezett név.

Az utónevek száma is korlátozva van – ugyanis egy gyermeknek legfeljebb kettő, a nemének megfelelő utónevet lehet választani, a szülők által meghatározott sorrendben. Az ikrek esetében kikötés, hogy nem viselhetnek megegyező utónevet.

Abban az esetben, ha valamelyik szülő nem magyar állampolgár, az érintett nem magyar állampolgárra irányadó szabályok szerint is bejegyezhető a gyermek utóneve – születésének hazai anyakönyvezése során.

A nemzetiséghez tartozó szülők pedig választhatnak a nemzetiségüknek megfelelő utónevet is a gyermeküknek, mely az érintett országos nemzetiségi önkormányzatok által összeállított nemzetiségi utónévjegyzékben található meg.

Névhasználat, ha házasságban született a gyermek

Ha házasságban született a gyermek, a névhasználatáról a szülők állapodnak meg. Általános szokás szerint az apa születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét kapják a gyermekek is. Azonban az is lehetséges, hogy az édesanya születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viselje a gyermek.

Abban az esetben, ha a szülők közös házassági nevet viselnek, akkor a gyermek csak ezt az utónevet viselheti. Ha a gyermek szülei saját nevet viselnek, a gyermekük kaphatja az apa és az anya családi nevét együtt is.

Az utónevekhez hasonlóan a családnevek száma is korlátozva van, és legfeljebb kéttagú lehet.

Testvérek esetén szabály az is, hogy a házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermeke csak azonos családnevet viselhet. Ez alól kivétel, ha a házasság fennállása alatt a szülők módosították a családnevüket.

Névhasználat, ha házasságon kívül született a gyermek

Abban az esetben, ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a fő szabály az, hogy a gyermek az anya születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viseli. Ez alól kivétel az, ha az anya a házasságra utaló toldással viseli a férje teljes nevét vagy családi nevét.

Amennyiben képzelt apát jegyeznek be az anyakönyvbe, a gyermek a továbbiakban viselheti ennek a képzelt személynek a családi nevét, az anya döntése alapján, vagy továbbra is az anya családi nevét.

Két esetben a gyámhatóság állapíthatja meg a gyermek nevét:

  • ha a gyermek mindkét szülője ismeretlen, vagy
  • ha a gyermek szülői felügyeleti jogot gyakorló szülők nem jelentik be a gyermek családi és utónevére vonatkozó megállapodásukat, annak ellenére sem, hogy a gyámhatóság felszólította őket erre (30 napos határidő kitűzésével)

Ha már a névadási szabályokkal tisztában vagyunk, érdemes átnézni azt is, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor kiválasztjuk a születendő gyermekünk nevét. Ebben a cikkünkben névadási tippeket, jó tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek a döntésben.

Forrás: regi.ugyintezes.magyarorszag.hu