Terhesség

Névadási tippek, jó tanácsok

Most nem az aktuális trendeket vesszük sorba és nem is arról lesz szó, hogy éppen milyen neveket nem engedélyeztek. Inkább összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a név kiválasztásakor.
2017. Április 25.

Névadási tippek, jó tanácsok

Koronként és kultúránként eltérő, hogy milyen kereszt- vagy utónevet szánnak a szülők a gyerekeiknek. Természetesen az aktuális trendek is befolyásolják a névválasztást. Országonként eltérő, hogy hány utónevet engedélyeznek és az is, hogy a szülők teljesen szabadok-e a gyermekük névválasztását illetően.

Mire érdemes odafigyelni?

Vezetéknévvel együtt

Először is érdemes a vezetéknévvel együtt gondolkozni, ha utónevet választunk. Főszabályként elmondható, hogy rövid vezetéknévhez kevésbé passzol egy szintén rövid utónév és fordítva is igaz ez: egy kacifántos hosszú vezetéknévhez nem illeszkedik jól egy hosszú utónév.

Magán-és mássalhangzók

A magán-és mássalhangzókra is odafigyelhetünk: ha magánhangzóra végződik a vezetéknév, akkor nehezebb kiejteni és rosszabbul is hangzik egy szintén magánhangzóval kezdődő utónév. A vegyes hangrendű neveket sokan szebbnek, zeneibbnek tartják, nyelvtörő érzésünk lehet attól, ha ugyanazok a magánhangzók szerepelnek mindkét névben.

Monogram

Odafigyelhetünk a monogramra is és persze arra leginkább, hogy a teljes név ne legyen sértő vagy nevetséges.

Ha a vezetéknév gyakori

Ha a vezetéknév nagyon gyakori, akkor érdemes egy kicsit különlegesebb utónevet választani, leginkább azért, hogy ne találja szembe magát a gyerekünk egy teljesen azonos névvel. Persze a különlegességet sem kell túlzásba vinni: szükségtelenül is magára vonhatja a figyelmet egy extrém névvel.

A név jelentése

Fontos kérdés lehet a név jelentése is, bár viszonylag kevés olyan név van, aminek bárki kapásból tudja a jelentését. Másrészt viszont szép gesztus lehet a szülők részéről, ha olyan jelentésű nevet választanak, ami tükrözi a gyermekük iránti érzelmeiket.

Az összes jó tanács azonban semmit nem ér, ha nem a szülők választják meg a gyermekük nevét. Ne feledd, a névválasztás egy életre szóló döntés. A szülő feladata és felelőssége a megfelelő név kiválasztása, ebben sem érdemes másra hallgatni.

Kapcsolódó cikkeink: