Kisgyerek

Veszélyes csúszdák: lezárták a nyomozást

A rendőrség 13 hónap után megszüntette az eljárást azoknak a XVI. kerületi játszótéri csúszdáknak az ügyében, amelyeken már az átadás első napján több gyerek megsérült, néhányan súlyosan.
2021. Március 16.
Sok gyerek megsérült ugyan, de sok meg nem (fotó: Sopronyi Gyula/24.hu)

A rendőrség megszüntette az eljárást azoknak a csúszdáknak az ügyében, amelyeket a XVI. kerületben még 2019. őszén, az önkormányzati választás hajrájában adtak át. A játszótéri csúszdákon már az első nap több gyerek megsérült: volt olyan kisgyerek, akinek megrándult a térde, kitört a foga, eltört a sípcsontja. A balesetek nyomán Tényi István tett bejelentést, a rendőrség 2020 november közepén zárta le a nyomozást, és arra jutott, hogy “mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, ezért az eljárást megszüntették – írja a 24.hu.

A rendőrség összesen két szülőt kérdezett meg, noha a helyi Facebook-csoportokban több szülő is érintett volt a gyermek csúszdás balesete nyomán. A 24.hu szerint a két meghallgatott szülő csak saját rámenősségének köszönhetően érte el, hogy a rendőrségen elmondhassa, mi történt a csúszdáknál. Egyikük arról számolt be a lapnak, hogy valósággal rátukmálta magát a rendőrségre, mi több, ő ajánlotta a hatóság figyelmébe a másik meghallgatott tanút is.

“A szülők úgy nyilatkoztak, hogy gyermekeik a szabályos és rendeltetésszerű csúszdázás során, vélhetően a csúszdák nem megfelelő kialakítása okán szerezték sérüléseiket. Álláspontjuk szerint a csúszdák nem biztonságosak, minőség-megfelelőség szempontból erősen kifogásolhatók” – áll a rendőrségi dokumentumban, amelyet a 24.hu is megismerhetett.

A rendőrség a szülők elmondásával szemben a felkért igazságügyi szakértőnek adott nagyobb súlyt. A szakértő jelentésére hivatkozva a rendőrségi dokumentumban egyebek mellett ez olvasható:

A csúszdák használatából eredő kockázat lényegesen függ az azt igénybe vevő ügyességétől, képességétől és nem csupán csak az életkorától. A szakértő álláspontja szerint mindezt alátámasztja azon tény is, hogy amíg a kérdéses csúszdán lecsúszva az egyik gyermek sérülést szenvedett, addig ugyanazt a csúszdát számos gyermek sérülésmentesen használta.

A rendőrség szerint tehát ugyan sérültek meg gyerekek, de mivel más gyerekek meg nem sérültek meg, ezért nem egyértelmű, hogy a csúszdák kialakítása felelős lenne a történtekért.

A rendőrség az ügy lezárásáról szóló dokumentumban rögzítette azt is, hogy a minőségellenőrzést a TÜVRheinhald InterCert Kft. végezte el az átadás előtt. A cég mindent rendben talált. Ám a rendőrség által felkért igazságügyi szakértő arra mutatott rá, hogy nem egyértelmű a szabvány, a minőségellenőrzést végző cég által is hivatkozott szabványsorozat egyik eleme megköveteli, hogy maximum 10 méter hosszú lehet az alagútcsúszda zárt része (hogy baj esetén egy felnőtt ki tudja szabadítani a gyereket), de a szabványsorozat másik eleme nem tartalmaz korlátozást az alagútcsúszdák hosszára.

A szakértő véleményében leírta, hogy a jelenlegi építési előírások alapján nem kell engedélyezési eljárást lefolytatni az építtetést megelőzően, továbbá a vizsgálatai során megállapította azt is, hogy a szabvány próbaüzem tartását nem írja elő, valamint az elemek összeszerelésére, összeillesztésére sem ad előírást.

Az igazságügyi szakértő szerint a minőség-ellenőrző cég szakmai szabályszegést nem követett el, amikor egyfajta szabvány szerint nézte át a csúszdákat, mivel – mint emlékeztetnek rá – a szabványsorozat ellentmondást tartalmaz, a szabvány előírásait lehet eltérő módon értelmezni.

Az igazságügyi szakértő ezen felül “tehát a csúszda hosszára vonatkozó megállapításon túl” más, “a nyomozás szempontjából releváns további problémát nem tárt fel.”

A rendőrség szerint fontos szempont a helyzet megítélésénél, hogy “teljes bizonyossággal történt-e konkrétan meghatározható személy – vagy egy időben több személy – részéről foglalkozási szabályszegés, és azzal ok-okozati összefüggésben áll-e a bekövetkezett eredmény.” Akkor lehetne bűncselekményről beszélni a rendőrség szerint, ha a foglalkozási szabályszegés következtében közvetlen és konkrét veszélyhelyzet jön létre, illetve testi sérülés következik be.

A rendőrség arra jutott, hogy egyes gyerekek megsérültek, míg mások nem, a csúszdák használatából eredő kockázat lényegesen függ attól, milyen ügyes a gyerek. Ezekkel az indokokkal a rendőrség megszüntette az eljárást.

Forrás: 24.hu