Kisgyerek

“Ezért engedem, hogy felfelé másszon a csúszdán a gyerekem”

Elmondja egy anya, miért engedi a gyerekeinek, hogy felfelé másszanak a csúszdán.
2023. Október 12.
gyerek mászik felfelé a csúszdán
Felfelé a csúszdán (Fotó: Getty Images)

Emme Nye úgy írja le magát, mint „az a bosszantó anyuka”, aki megengedi a gyerekeinek, hogy csúszdára másszanak. „Annyira fontosnak tartom ezt, hogy vállalom, lesznek vitáim a többi játszótéri szülővel” – osztotta meg TikTok videójában a 29 éves Nye.
Nos, a videója alatt már el is kezdődtek a viták, volt, aki azt írta, szereti nézni, amikor a fentről, szabályosan érkező gyerekek lesöprik a felfelé igyekvőket, más anyuka pedig azért dohogott, hogy az ő gyerekei szépen kivárják a sorukat a csúszdánál, ám még mindig útban vannak a felfelé mászók.

Emme – aki korai fejlesztőként dolgozik Idahóban – viszont azt mondja, hogy örülne, ha minél több szülő ösztönözné a gyerekeit, hogy megszegjék a szabályokat. „A csúszdán felmászás – vagy kúszás – segít a motoros készség fejlesztésében. Több izomcsoportot dolgoznak meg, és kitalálják, hogyan használják a testüket. Ezt nem fogod elérni, ha mindig csak a létrán mész felfelé ” – mondja Emme a TODAY.com-nak. „Egyszerre használják a kezüket és a lábukat, ami azt jelenti, hogy agyközi kapcsolatuk lesz. Ezek a dolgok nagyon fontosak a test és az elme fejlődéséhez.”

A nő szerint ez egy szociális-érzelmi tanulási tevékenység is. Emme például azt mondja, hogy négyéves lánya, Penny megérti, hogy mikor melyik gyereknek van elsőbbsége.
Ugyanakkor a csúszdán leereszkedő gyerekeknek „tisztában kell lenniük a környezetükkel” – mondja Emme. „Ez egy nyitott végű játék. Még soha nem láttam olyan játszótéri táblát, amelyen ez állt volna: “A gyerekeknek a fenekükön kell ülniük arccal előre, miközben lemennek a csúszdán.”

Ez egy örök vita. 2016-ban egy másik szülő, Heather Shumaker könyvet is írt a csúszdát nem rendeltetésszerűen használó, ám magabiztos és kreatív gyerekekről. „Gyermekeim számára a csúszdára felmenni kihívás és kockázat: képes-e erre a testem? A fiatal gyerekek próbára teszik a személyes határokat, mert a testük folyamatosan változik” – magyarázta Shumaker. „Amint rájönnek a határra, azon belül maradnak. A csúszdára felmászni a kísérletezés egyik módja.

Shumaker megjegyezte, hogy a csúszda jó hely a kommunikációs készségek fejlesztésére is.

Ha konfliktus merül fel – például egy másik gyerek le akar csúszni –, ez kiváló lehetőség a gyerekek számára a problémamegoldás gyakorlására” – mondja Shumaker. Emiatt arra buzdította a szülőket, hogy álljanak félre, és hagyják, hogy a gyerekek maguk oldják meg a problémákat. „Felnőttként szeretnénk közbelépni, és megelőzni a konfliktust, mielőtt az megtörténne. Pedig valójában egy ilyen kis konfliktus nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek interakcióba lépjenek. Ha az, ahogy egy gyerek a csúszdán játszik, nem sért másokat, akkor az valójában rendben van.