Pénztárca

Ennyivel nőtt a babaváró hitelre nem jogosult párok aránya

A Bankmonitor adatai alapján ennyivel csökkent az összes jogosultsági feltételnek megfelelő párok aránya az egy évvel korábbihoz képest.
2024. Február 13.
(Kép forrása: Getty Images)

A babaváró hitel iránt érdeklődő párok 41,7 százaléka teljesítette az összes jogosultsági feltételt 2024 első hónapjában, ami 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest – írja a Bankmonitor a jogosultság ellenőrző kalkulátora adatai alapján, amit a hvg.hu szemlézett.

Tehát mintegy 10 százalékkal, 58,3 százalékra nőtt azon párok aránya, akik a Bankmonitor babaváró kalkulátor alapján valamilyen jogosultsági feltételt nem teljesítenek, így nem élhetnek a lehetőséggel.

A legtöbbeknek a legalább hároméves folyamatos tb jogviszony igazolása okoz nehézséget – ennek aránya most 28,1 százalék volt, míg tavaly valamivel kevesebb, 24,1 százalék –, de az életkor harminc évre leszállítása (korábban negyven éves kor volt a felső korhatár) is sokaknak okoz gondot.

Míg tavaly januárban a programot használó párok csupán 2 százalékánál volt elutasítási ok a feleség életkora, idén januárban az ő arányuk már 13,1 százalék volt. Az adatok alapján ez az arány ennek csaknem duplája, 29,3 százalék lenne anélkül az átmeneti könnyítés nélkül, hogy abban az esetben, ha a feleség várandós, 2024-ben még negyven év az igényléskori felső korhatár.

A portál szerint a párok 16,15 százaléka válaszolta azt, hogy jelenleg nem házasok (ez 2023-ban még 20 százalék volt), de ahogy írják, ez aligha jelent komoly akadályt, ha megvan az erre irányuló szándék. A nem házasok magas arányát magyarázhatja ugyanis az is, hogy sokan valószínűleg még csupán felmérik a lehetőségeket.

A Bankmonitor szakértői szerint a könnyen orvosolható elutasítási okok közé tartozik a magyarországi lakcím hiánya (1,36 százalék), de egy köztartozás megléte (3,63 százalék) sem jelent akadályt, amennyiben azt időben rendezik.

Nehezebb a helyzete azoknak a pároknak (8,27 százalék), ahol valamelyik tag negatív státusszal szerepel az úgynevezett KHR adatbázisban, ahova azok kerülnek például, akik a hiteleikkel az aktuális minimálbér összegét elérő (177 400 forint) 90 napon túli elmaradásban vannak. Nekik nem elegendő rendezni a tartozásukat, ezt követően még 1 évig úgynevezett passzív státuszban maradnak, amikor is a bankok túlnyomó többsége még nem hitelez.