Pénztárca

Ezekről minden családosnak tudnia kell: ilyen változásokat hozott 2023

Január elsejével számos változás lépett életbe. Lássuk, mit hozott 2023.
2023. Január 03.
2023 pénz
Kép: Getty Images

A Telex szedte össze, hogy mi minden változott meg 2023. január elsejével, a lap cikkét szemlézzük. E szerint:

Megszűnik a törlesztési moratórium

2023-ban megszűnik a fizetési moratórium. Azt ígérik hogy a moratóriumból kilépők havi törlesztője nem fog emelkedni a felhalmozódó kamatok és díjak miatt. Ennek érdekében jogszabályban rögzítették, hogy meghosszabbítják a futamidőt.

Adómentességet kapnak a 30 év alatti anyák

Mostantól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a harminc év alatti anyáknak. Korábban már szja-mentességet kaptak a 25 évnél fiatalabb munkavállalók, valamint a négy-, vagy többgyerekes nők is.

Megduplázták az apanapok számát

Duplájára emelkedik az apanapok száma, azaz gyermekük születése után az eddigi öt helyett tíz szabadnapot vehetnek ki a férfiak, ugyanakkor a második öt napra már csak a távolléti díj negyven százalékát kaphatják meg az apák.

További változás a Munka Törvénykönyvében, hogy mostantól minden munkavállaló negyvennégy munkanap szülői szabadságot vehet ki gyermeke hároméves koráig.

A szülői szabadságra viszont csak a távolléti díj tíz százaléka jár. A munkáltató ezen felül köteles részmunkaidős lehetőséget biztosítani a dolgozóknak, gyermekük négy éves koráig, amennyiben erre igény tart valaki.

Évi hét szabadnapról eddig a munkavállalók szabadon dönthettek. Mostantól a szabadság kiadását a munkáltató a működését közvetlenül és súlyosan érintő rendkívüli esetben megtagadhatja, és a már kiadott szabadságot megszakíthatja, illetve a kiadott szabadság időpontját módosíthatja.

Megszűnnek a Szép-kártya alszámlái

Január 9-től megszűnnek a Szép-kártya alszámlái is, azaz összevonják a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket. A módosítás mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és közel 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint az MTÜ közlése szerint. Az alszámlák közti átjárhatóságot február elején már átmeneti időre biztosították, mostantól azonban hivatalosan sem lesznek külön zsebek.

A nyugdíj 15 százalékkal, a minimálbér 16 százalékkal nő

Január 1-jétől 15 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az átlagnyugdíj 27 ezer forinttal nő, a nyugdíjasok felének azonban ennél jóval kisebb, legfeljebb 21 ezer forintos emeléssel kell számolnia.

2023-ban bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér. A garantált bérminimum 14 százalékkal, bruttó 296 400 forintra nőtt.

71 százalékkal drágul a havi sztrádamatrica

A személyautósok és motorosok éves, országos autópálya-díja öt százalékos emelést követően 49 190 forintra nő. Az éves megyei matricák pedig 5720 forintba kerülnek idén.

A havi matrica az eddigi 5210 forintról 8900 forintra, a 10 napos matrica ár pedig 3820 forintról 5500 forintra nőtt.

A motorosok tíznapos útdíja nő a legnagyobb arányban, 1600 forintról 2750-re, ami csaknem 72 százalékos áremelést jelent.

Otthon hagyhatjuk a jogsit és forgalmit

Január 1-jétől nem minősül szabálysértésnek, ha nincs nálunk a jogosítvány és a forgalmi. A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni a rendőröknek. Aki külföldi állampolgárként vezet magyar rendszámú járművet, szintén jobban teszi, ha továbbra sem hagyja otthon a jogosítványát.

Megszűnik az ellenőrzés Magyarország és Horvátország között

Miután Horvátország is a schengeni térség része lett, megszűnik az ellenőrzés Magyarország és Horvátország határszakaszán. Ez azt jelenti, hogy le kell bontani a magyar-horvát határzárat. A horvát repülőtereken március 26-tól szűnik meg a határellenőrzés.

Változás az is, hogy Horvátország az eurózóna tagja lett. Ez azt jelenti, ha nyaralni indulunk az Adriára, eurót váltsunk. Az év végéig plusz költségek nélkül beváltják a bankok a kunát, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet is, a Horvát Nemzeti Bank pedig később is. Az árakat idén még kiírják euróban és kunában is.

Vármegyék és főispánok

A megyéket mostantól vármegyének kell nevezni, a vármegyei kormányhivatalokat már nyár óta a főispánok vezetik.

Forrás: Telex.hu