Egyéb

Lejárt a határidő, úgy tűnik nem lesz hosszabb az apaszabadság

Egy 2019-ben született uniós irányelv szerint a jelenleginél több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után. Lejárt a bevezetésre kitűzött határidő, a kormány nem foglalkozott a kérdéssel.
2022. Augusztus 04.
Lejárt a határidő, úgy tűnik nem lesz hosszabb az apaszabadság (fotó: Getty Images)

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében szólítja fel a kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 (ikrek esetén 7) helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot. Az érdekképviselet szerint a kormány nem foglalkozott az üggyel. Annak ellenére, hogy a három évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2. volt – tették hozzá.

Ausztriában az elsők között reagáltak az uniós elvárásra, és nem 10, hanem 30 napot biztosítanak az apáknak. Magyarország az 5 nappal a sor végén áll – jegyezte meg a MASZSZ. A szomszédban a négyhetes apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart – fogalmaztak.

Az apaszabadság természetesen nem csak a munkavállalói védelemről szól. Kutatások számtalanszor bizonyították, hogy az apa-gyerek kapcsolat minőségének, a kötődés kialakulásának, a pár mentális jólétének és végső soron a további gyerekvállalási kedvnek is jót tesz, ha az apa is otthon tud maradni a családjával legalább minimális időt. Svédországban például a szülők 480 nap fizetett szülői szabadságra jogosultak, ha gyermekük születik. Ebből 240 napra mindkét szülő jogosult. De Csehországban 14, Belgiumban 15, Észtországban 30, Finnországban 18, Olaszországban 10, Franciaországban 28 nap (amiből 7 napot kötelező kivenni) apasági szabadság jár, tehát a magyarországi 5 nap uniós átlagban is nagyon kevésnek számít.

 

Forrás: 24.hu