Az utóbbi évek követhetetlen drágulása komoly nyomot hagy a nyaralóhelyeken is. Míg korábban egy strandbüfében hosszabb matekozás nélkül beállt az ember a sorba, ma már egy egyszerű lángosozást is megérez az ember. Érthető, ha azt már többször átgondoljuk, hogy beüljünk-e a vízparti étkezdébe, a kockás abroszos kisvendéglőbe, az út menti csárdába vagy a menő, újhullámos bisztróba.
7 szempont következik, amit vegyünk figyelembe, hogy ne bosszankodva távozzunk egy helyről.
Strandbüfé 1×1
Keressük a valódi büfékínálatot! Ha ez lángos, hekk és palacsinta, akkor maradjunk a klasszikusoknál. Sok helyen kínálnak sorban állós, papírtálcás büfékben mindenféle meleg ételt a bolognai spagettitől a pizzáig. Legyünk biztosak benne, hogy nem rejtőzik egy jó olasz szakács a bódéban, és nagy eséllyel csak gyári készételek felmelegítésével dolgoznak.
Intő jelek:
A mikrohullámú sütők folyamatos csilingelése nem jó jel. A sercegő olaj és a frissen sült ételeket kurjantó munkatársak hangja annál inkább.
Utcai vendégcsalogatók
Nem az igényes helyeket jelzi, ha a nyüzsgő parti sétányon csinos hoszteszlányok vagy behízelkedő modorú srácok szólítgatják le a járókelőket, hogy hová térjenek be enni.
Intő jelek:
A lepukkant külső, az avítt berendezés. A vendéglátóhelyek megjelenésének, a hangulatos berendezésnek és a vendégek online értékeléseinek előbb higgyünk, mint a becsábított vendégek után fejpénzt kapó hosztoknak és hoszteszeknek!
A nagy kérdés: fényképes étlapok a portán
Az étkezdék között sétálva egymás után pillantjuk meg a jól látható helyre kitett műanyag borítású, lapozható étlapokat. Nos, jobbára biztosak lehetünk benne, hogy a minőségi szolgáltatók nem élnek ezzel az marketingeszközzel.
Intő jelek:
Ha az kirakott étlap elnyűtt, régi, a nap már kiszívta belőle a színeket, és csak az árak vannak rajta időről időre átcímkézve, joggal gyanakodhatunk, hogy a konyha sem lesz igényesebb, mint a porta.
Leszámolás a hosszú étlapokkal
Sokakban mind a mai napig él a közhiedelem, hogy a hosszú étlap az ideális. Ez egy alapvető tévedés. A kisregényszerű, sokoldalas étlap a biztos jele annak, hogy mélyhűtött ételekkel és ipari komfortmegoldásokkal dolgozó étteremben járunk.
Intő jelek:
Ha egy étkezdében, vendéglőben egy kész világ körüli utazás az étlap, gyanakodhatunk, hogy a séf egy személyben nem a magyar és a világkonyha nagymestere, és az ételek is jobb esetben közepesek lesznek. Ha egy helynek van saját stílusa, abban tud kiemelkedőt alkotni.
További szempontokhoz, figyelmeztető jelekhez KATTINTS A CIKK FOLYTATÁSÁRA!