Pénztárca

Ez a Balatoni település lett a külföldiek kedvence

Sokkal több külföldi turista választotta idén a Balatont, mint tavaly.
2023. Augusztus 06.
Balaton
Balaton

A főszezon közepén tart a balatoni vendéglátás, a bevétel harmadát külföldiek hozzák – nyilatkozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A vendégéjszakák negyedét külföldiek foglalják.

Nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit, és most már csaknem annyi, mint 2019-ben volt.

Eközben az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai azt mutatják, hogy június és november között tíz százalékkal kevesebben utaznak a mediterrán térségbe a felmelegedés miatt.

A Balaton újra leginkább a németek kedvence, a második helyen a csehek állnak. De sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából is.

Leginkább a középkorúak kedvelik a Balaton tájait.

Érdekes, hogy nagy a nő az érdeklődés a kínai és a horvát utazók körében is: Kínából közel meghétszereződött a vendégéjszakák száma.

És hogy melyek a Balaton legkedveltebb települései? Nos, a legnagyobb arányban Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordultak meg külföldiek; többnyire a három- négycsillagos hotelekben szállnak meg, de a német vendégek szeretik a magánszállásokat is.

A turisták nemcsak fürdenek nálunk: a siófoki Aranypart és a zalakarosi fürdő mellett kedvencük a Tihanyi Bencés Apátság és környezete.

Forrás: MTI