Pénztárca

Ennyit emelkedtek átlagosan a szállásárak a Balatonnál tavalyhoz képest

A nyári előfoglalások alapján a legnagyobb áremelkedés Balatonalmádiban történt.
2024. Április 23.
(Kép forrása: Getty Images)

Tavalyhoz képest átlagosan közel 10 százalékkal emelkedtek a szállásárak a Balatonnál, írja a Pénzcentrum.

2024-ben az április 17-ig megtett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 forint, amely tavalyhoz képest, ugyanezt az időszakot vizsgálva, közel 10 százalékos növekedést jelent – közölte a portál kérdésére a Szallas.hu.

A legnagyobb áremelkedés Balatonalmádiban történt: ott tavaly átlagosan 11 198 forint/fő/éjszaka áron foglaltak az év elejétől április közepéig, ami idénre 14 421 forintra emelkedett – ez 28,78 százalékos drágulást jelent.

Ahogy a portál írja, a tíz legnépszerűbb településen mindenhol drágábbak lettek a szállások. Balatonalmádi után a leginkább Balatonfüreden – ahol 17,31 százalékkal –, míg a harmadik Keszthely, ahol pedig 15,48 százalékkal kerültek többe az előfoglalt szállások az előző év hasonló időszakához képest. A tíz legkedveltebb balatoni üdülőtelepülésen összeségében átlagosan 9,68 százalékkal emelkedtek a szállásárak.

A Szallas.hu azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogy egy-egy településen az átlagárakat is befolyásolja, hogy a szálláskínálatban milyen arányban vannak a különböző szállástípusok – például a hotel, az apartman, satöbbi – és a kategóriák – például 4-5 csillagos hotelek –, és mit választanak a vendégek. „Fontos kiegészítés, hogy ez egy pillanatnyi állás, a bentlévő foglalásokból számolunk, ezek esetében jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt látunk, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek, hiszen elfogytak az olcsóbb helyek” – idézik a szállásfoglaló portált a Pénzcentrum, ahol a szállástípusokra lebontva is megosztották az átlagos árakat és a változást tavalyhoz képest.