Pénztárca

Ilyen betegségek után jár adókedvezmény 2024-ben

Laktózintolerancia, cukorbetegség, mentális zavarok, endometriózis, hererák – csak néhány azok közül a súlyos egészségügyi problémák közül, amelyek után adókedvezményt vehetünk igénybe – írja a HáziPatika.
2024. Április 06.
papír
Fotó: Getty

Tartós betegség, illetve súlyos fogyatékosság esetén is igényelhető személyi adókedvezmény. Azt, hogy mely egészségügyi problémák esetén, azt az erről rendelkező kormányrendelet listáján ellenőrizhetjük, ahol a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket, valamint a hozzájuk tartozó BNO kódokat is megtaláljuk.

Egyebek mellett látási, hallási, mozgásszervi fogyatékosságok szerepelnek a listán, de a mentális és viselkedészavarok, paranoid zavarok, veleszületett fejlődési rendellenességek, valamint például a laktóz intolerancia vagy a cukorbetegség miatt is jogosultak lehetünk adókedvezményre.

Ezt érdemes minden évben ellenőrizni, mivel bármikor bővíthetik a betegségek körét, így könnyen lehet, hogy egy már meglévő problémánk miatt igénybe vehetjük.

2019-ben például az endometriózist, a mellrákot, a méhnyakrákot, a petefészekrákot, valamint a prosztata- és hererákot adták a listához. 2023. július 1-től a méh bizonyos típusú rosszindulatú daganatos betegségei, valamint a légzőszervek egyes rosszindulatú daganatos betegségei esetén is érvényesíthető a személyi kedvezmény – derül ki a NAV közleményéből.

A tartós betegségre tekintettel a kezelőorvos állítja ki az adókedvezményre jogosító igazolást, ami szükséges a bevallások/önellenőrzések elkészítéséhez – ezen rajta kell lennie a dátumnak, amikor a panaszainkkal először orvoshoz fordultunk, ugyanis innentől vagyunk jogosultak a kedvezményre. Az igazoláson kívül a kedvezmény feltétele az is, hogy legyen az összevont adóalapba tartozó jövedelmünk, amely után adózunk (például munkabér, GYED, álláskeresési támogatás stb.). 

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy akár évekre visszamenőleg is igénybe vehető a kedvezmény, és az adóbevallásunk is javítható.