Pénztárca

Ötszáz forint is lehet egy gombóc fagyi nyáron

Nyárra további áremelések várhatók a cukrászdákban, drágább lesz a fagyi is.
2023. Április 09.
fagyipult
Fotó: Getty

A magyar cukrászdákat, fagyizókat nagy kihívások elé állította az elmúlt évben az alapanyag-drágulás, illetve az energiaválság is. A szakma 2023-ban bízik a jó fagylaltszezonban és abban, hogy a fagyizás, sütizés még nem vált akkora luxussá a magyar vendégek számára, hogy le kelljen róla mondaniuk – írja a Pénzcentrum. A cukrászdák 10-15 százalékos emelést terveznek a szezonban, így 450-500 forint lehet egy gombóc fagylalt ára, erről Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszélt

Bízunk benne, hogy a cukrászdába járást, mint programot, kikapcsolódást vagy feltöltődést még idén is sokan fogják választani. Talán még mindig ez a legkönnyebben elérhető „luxus” vagy „önjutalmazás”, ami remélhetőleg a legtöbb családnak idén is bele fog férni az életébe. Bízunk abban is, hogy idén is erős lesz a belföldi turizmus, ami szintén sokat segítene a cukrászdáknak” – mondta a szakember a lapnak.

Valószínűleg sokak életéből kimaradnak a külföldi utazások vagy a wellness hétvégék, sőt egy nagy családi vacsora is komoly költségekkel jár egy minőségi étteremben, de ezekhez képest még mindig olcsóbbnak számít egy cukrászdai látogatás. Egy-két gombóc fagylalt, egy sütemény vagy egy finom kávé még könnyebben beleférhet és tökéletesen alkalmas a feltöltődésre, kikapcsolódásra egy cukrászdában eltöltött óra is. Egyre jobb termékeket kínálnak a kollégák országszerte, egyre több a jó cukrászda vagy fagylaltozó, így a kulináris élmény is egyre komolyabb.”

A Pénzcentrum arra is rákérdezett, mik lehetnek a 2023-as új fagylaltíze, illetve melyek a legújabb trendek a fagyikészítésben.

Van egy letisztult vonal, ahol nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére és a természetes alapanyagokra. A termőhely szelektált csokoládék felhasználása is jellemző, vagy a világ legjobb minőségű olajos magvainak használata és kimondottam a helyi manufaktúrák, kisebb helyi termelők minőségi termékeire fókuszálnak a cukrászok, ugyanúgy ahogy ezt az éttermek is teszik. Egyre fontosabb az is, hogy egészséges, természetes összetevőkből, mesterséges ízfokozóktól, adalékanyagoktól és színezékektől mentes termékeket állítsanak elő. A másik trend a már néha extrémbe hajló, izgalmas fagylaltkreációk megalkotása (…) Szükség van az alapízekre is egy fagylaltpultban, mint a csokoládé, vanília, eper vagy a citrom, de a vendégek igénylik az új ízeket is.”