Pénztárca

Szeptember elsejétől így változnak a CSOK szabályai

Több ponton is változnak a családi otthonteremtési kedvezmény előírásai.
2023. Augusztus 31.
ház
(Kép forrása: Getty Images)

Szeptember elsejétől módosítja a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) előírásait, írja az erre vonatkozó, augusztus 30-án a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a Bankmonitor. A portál szakértői szerint a változás pozitívan érinti azokat, akik vállalt gyermek után szeretnék kihasználni a lakástámogatást.

A rendelet alapján a családtámogatások több ponton is változnak szeptembertől, érintett többek között a CSOK támogatás is.

Mi változik, ha vállalt gyermekre igényelnénk a lakástámogatást?

A családi otthonteremtési kedvezmény meglévő és vállalt gyerekek után is igényelhető. Vállalt gyermek esetén azok a házaspárok kaphatnak CSOK-ot, akiknél legalább az egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Míg eddig legfeljebb két vállalt gyermek után lehetett igényelni a támogatás (ez alól eddig is kivétel volt az emelt összegű, 10 millió forintos támogatás, amit három vállalt gyermekre is igénybe lehetett venni), addig szeptember elsejétől a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermekre is.

A gyermekvállalási határidők tekintetében némileg szigorodnak az előírások — ez egy vállalt gyereknél 4 év; két vállalt gyereknél 8 év; három vállalt gyereknél pedig 10 év. Eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt.

A módosított határidőt a már folyamatban lévő igénylésekre nem alkalmazzák.

Változás, hogy a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal. Ezt a módosítást a szeptember elseje előtt kötött szerződésekre is alkalmazni fogják.

A támogatás esetleges visszafizetésének szabályai szigorodnak. Amennyiben a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és azt önként visszafizetik a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetniük. A szakportál szerint ez az emelt 10 milliós CSOK esetében a ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék.

A Tb jogviszonyra vonatkozó előírások is módosulnak

A jövőben igényelhet CSOK-ot az a magyar állampolgár is, aki itthon dolgozik, de külföldön adózik — ezt azonban a külföldi hatóság igazolásával alá kell támasztania.

Az Tb jogviszonyt az eddigi szabályok szerint sem kell egy munkahelyből, vállalkozásból leigazolni, lehet váltás, de a megszakítás nem lehet hosszabb 30 napnál. Ez nem változik, de érkezik egy könnyítés: a Tb jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, viszont az elvárt jogviszony idejébe a szüneteltetés hossza nem számít bele.

Az építési szabályokhoz igazítják az előírásokat

Abban az esetben, ha nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem az adott építkezés megkezdéséhez — ilyen lehet például a tetőtér-beépítéssel, vagy emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakások építésé —, akkor ez a dokumentum, igazolás nem lesz feltétel a támogatás igényléséhez sem.

A támogatott hitelekre fizetendő büntetést pontosítják

A futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott hitelnél a jelenlegi elvárás többek között az, hogy a párnak legalább két gyermek után ki kell használnia a CSOK támogatást. (Két gyerek után igényelt CSOK esetén a kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint, míg legalább három gyerek után legfeljebb 15 millió forint.)

A támogatott hitelnél a vállalt gyermek is megfelel, ha azonban nem teljesül a vállalás, akkor a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Az elvárt gyermekszám tekintetében a rendeletben korábban más elvárások voltak: szigorúbb feltételekkel lehetett kölcsönt kapni. kaphattunk kölcsönt. Ezért a jogszabályt módosítják, ami alapján szeptember elsejétől “a kamattámogatással érintett kölcsönre való jogosultság a feltételek későbbi módosítása alapján a korábbinál kevesebb gyermekre is kiterjed, akkor a kamattámogatás visszafizetése tekintetében a módosítás hatálybalépését megelőzően benyújtott kérelem alapján, de a módosítás hatálybalépését követően megkötött támogatási szerződésekre is az új, kedvezőbb rendelkezések alkalmazandók, amennyiben az azokban foglalt megelőlegezett gyermekvállalás csak részben teljesült”.

A portál szakértőinek példája szerint ez azt jelentheti, hogy ha valaki három vállalt gyermek után vett igénybe CSOK-ot és kért 10 millió forint támogatott hitelt – mert a jogszabály egy korábban érvényes verziója alapján ennyi gyermekre volt szükség ekkora hitelösszeghez —, de csak két gyermeke született meg, akkor nem szükséges büntetést fizetnie a támogatott hitelre, mivel a jelenleg érvényben lévő rendelet alapján már két gyermek is elégséges lenne a 10 millió forintos támogatott hitelhez.

Ezek a változások azonban nem érintik a jövő évi kivezetést: a CSOK ugyanis jelen formájában megszűnik a nagyobb településeken, városokban, és 2024-től csupán a Falusi CSOK lesz elérhető.