Pénztárca

Hétfő éjfélig lehet beadni az szja-bevallást

Hétfőn éjfélkor jár le a határideje a személyi jövedelemadó bevallásnak.
2023. Május 21.
nő laptopon ír
(Kép forrása: Getty Images)

Eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket – mondta el Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet hétfőig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit – kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket –, annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.

Az államtitkár szerint az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az szja-bevallási tervezetük postázását, azt május elejéig kapták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy akiknek a bevallási tervezetben fizetendő adó szerepel és részletfizetést kérne, a bevallási tervezethez mellékelt személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot is ki kell töltenie és visszaküldenie a NAV-nak, május 22-ig.

Tállai arra is felhívta a figyelmet, hogy az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetni, mert e nélkül a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat is a NAV eSZJA-felületén adható be legegyszerűbben hétfő éjfélig.

Az államtitkár kiemelte, hogy az öngondoskodási megtakarítási formák kapcsán az szja-csökkentésére többféle kedvezményt lehet érvényesíteni, jellemzően a befizetés húsz százalékát lehet visszaigényelni. A nyugdíjcélú öngondoskodási formák, illetve az önsegélyező és egészségpénztárak az összevont adóalap adóját nem csökkentik, tehát az szja-t mindenképp be kell fizetni év közben, de az adóbevallásban visszaigényelhető ennek egy része, amit a megtakarítási számlán írnak jóvá.

A NAV 5,5 millió szja-bevallási tervezetet készített el, amelyből több mint ötmillió bevallás érkezett tavaly. Ezek közül 4,5 millió magánszemély, mintegy 480 ezer egyéni vállalkozó, csaknem 17 ezer áfás magánszemély, és négyezer őstermelő.

Forrás: MTI