Pénztárca

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok – a szemüvegeket is érinti

Már a szemüvegre is többéves kötelező jótállás vonatkozik.
2024. Július 04.

Változtak a kötelező jótállás alá eső termékekre vonatkozó szabályok – a szemüvegeket is érinti

Július 1-jétől többek között a legalább 10 ezer forint eladási árú új bel- és kültéri masszázsmedencékre, a látásjavító eszközökre – így különösen a szemüvegre, napszemüvegekre – is kötelező jótállás vonatkozik, illetve ugyancsak kötelező jótállás alá tartozik például a kedvtelésből tartott állatok villamos energiával működtetett felszerelése, így különösen az etető és itató, szőrnyíró gép, nyakörv, ajtó, nyomkövető és alomtálca is – írja a hvg.hu. A vonatkozó rendelt a Magyar Közlöny június 28-ai számában jelent meg.

A portál felidézi, hogy ahogy arról korábban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) is hírt adott, májusban a kötelező jótállás idejére vonatkozó szabályok is módosultak – így a kötelező jótállás időtartama a fent hivatkozott miniszteri rendeletben felsorolt új termékekre vonatkozóan:

  • 10 ezer forintot elérő, de 250 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 ezer forint eladási ár felett három év.

 

Az nem változott, hogy a vállalkozásoknak tizenöt napon belül törekedniük kell a meghibásodott termék javítására. Ha a határidőt nem tudják tartani, tájékoztatniuk kell a fogyasztót, hogy mennyi időn belül várható a javítás, és ha a kijavítás igény közlésétől számított harmincadik napig nem történik meg a javítás, vagy három alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik a termék, azt kötelesek nyolc napon belül kicserélni. Ha cserére nincs lehetőség, kötelesek a jótállási jegyen, annak hiányában a fogyasztó által bemutatott számlán feltüntetett vételárat nyolc napon belül visszatéríteni.

Fontos kiegészítés azonban, hogy ezek a szabályok nem vonatkoznak gépjárművekre, elektromos kerékpárra, rollerre.