Teherbeesés

26 évesen kapott stroke-ot

Futás közben migrénes tünetei lettek. Később derült ki, hogy nem migrénje van, hanem agyvérzése. Orvosai szerint a stroke-hoz hozzájárulhatott, hogy 17 éves kora óta fogamzásgátlót szedett.
2022. Szeptember 14.
Fiatal nő fogamzásgátló tabletta használati útmutatóját olvassa

A most 28 éves Jenna Goldman a Good Morning America c. műsornak mesélte el, hogy két évvel korábban, miközben a barátjával, azóta már férjével futni voltak, migrénes fejfájása lett. Nem gondolt semmi rosszra, mert évek óta szenvedett migréntől. A jobb szemében látási problémái is lettek, de ez is szokásosnak volt mondható, máskor is így jelentkezett nála a migrén.

Így hazamentek, és Jenna azt tette, amit ilyenkor szokott: bevett fájdalomcsillapítót, borogatást tett az arcára és mélyeket lélegzett. Ezúttal azonban a tünetek nemhogy enyhültek volna, de a nő egyre rosszabbul érezte magát, zsibbadt egész testében és egyre nehezebben beszélt. Ekkor a barátja bevitte a helyi kórházba, ahol hamarosan agyvérzést állapítottak meg nála.

“Azt sem tudtam, hogy ez mit jelent, csak azt tudtam, hogy nagyon rossz a helyzet”- fogalmazott Goldman. Megdöbbent, hogy ilyen fiatalon hogy lehet agyvérzése. Az American Heart Association szerint egyébként a fiatal felnőttek körében a stroke aránya több mint 40%-kal nőtt az elmúlt évtizedekben. Az Egyesült Államokban évente a stroke-ok 15%-a 18 és 45 év közötti embereket érint.

Az orvosok közölték vele, hogy a 17 éves kora óta szedett fogamzásgátló is hozzájárulhatott a stroke kockázatához. A menstruáció körül jelentkező migrénre egyébként még hasznos is lehet a fogamzásgátló szedése, de azoknál a nőknél, akiknek nem a menstruációval összefüggő migrénjük van, inkább kerülni szokták a fogamzásgátlót, éppen azért, mert növeli a stroke kockázatát.

“17-26 éves korom között fogamzásgátlót szedtem, nem voltam tisztában azzal, hogy milyen hatással van a szervezetemre” – mondta Goldman. “Úgy érzem, nem voltam megfelelően felvilágosítva a lehetséges kockázatokról.”

Dr. Nita Landry, szülész-nőgyógyász a GMA-nak elmondta, hogy az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tabletták kis mértékben növelik a stroke kockázatát, ami, ha valaki eleve aurás migrénben szenved, további stroke-kockázatot jelent. (Az aurás migrén egy migrén típus, jellemzően látás- beszéd-, érzészavarral jár- a szerk.)

“Nem akarjuk feltétlenül kombinálni ezt a két stroke-kockázatot” – mondta Landry. “Ha valakinek a kórelőzményében szerepel aurás migrén azt javasolnám, hogy olyan fogamzásgátlót használjon, amely nem tartalmaz ösztrogént, a stroke potenciálisan megnövekedett kockázata miatt.”

“Beszélnünk kell a kockázatokról, de figyelembe kell vennünk az összes előnyt is” – mondta. “A kockázatokat perspektívába kell helyeznünk, és meg kell értenünk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a fogamzásgátló tabletták szedése kockázatosabb, mint amennyire megéri, de sok olyan eset van, amikor a lehetséges előnyök messze felülmúlják ezeket a kockázatokat.” Landry hozzátette, hogy időről-időre érdemes felülvizsgálni az adott fogamzásgátlót, mert például nem biztos, hogy ami, 17 évesen a legjobb tabletta, az lesz a legjobb 37 évesen is.

Goldman, aki a stroke-ból való felépülése során fizikoterápián vett részt, elmondta, hogy azért osztja meg történetét, hogy a nőket arra bátorítsa, hogy pontosan azt tegyék, amit Landry mondott.

“Remélem, hogy a fiatal nők olyan kérdéseket tesznek fel maguknak, mint például: ‘Hogyan hat ez a testemre, ha elkezdem rendszeresen szedni? Milyen mellékhatásai vannak? Mik lehetnek a következmények? Miért szedek fogamzásgátlót? Vannak más módszerek is a teherbeesés elkerülésére?” – mondta. “Ezek a legalapvetőbb, legegyszerűbb kérdések, amelyeket feltehetsz magadnak”. “Mindenki teste másként működik.  Tudnod kell, hogy mit veszel be, annak milyen hatásai lehetnek. A saját testedet neked kell védened.”

Kép: BSIP/Universal Images Group/Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu