Baba

Csökkenti az agyvérzés rizikóját a szoptatás

Szinte nem is lehet megszámolni, mennyi előnye van a szoptatásnak, most azonban egy újabb pozitív hatását fedezték fel kutatók: kisebb az anyai agyvérzés esélye azoknál, akik szoptatták a gyermeküket.
2018. Szeptember 23.
Védi az anyukát a szoptatás

A szoptatás mintegy 23 százalékkal csökkentette annak a rizikóját, hogy a nőknél agyvérzés alakuljon ki a menopauza után – ráadásul minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál erőteljesebben jelentkezik ez a védő hatás. “A szoptatást is azon tényezők közé sorolhatjuk, melyek megvédhetik a nőket a stroke-tól” – mondta Lisette Jacobson professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője. A kutatásban 80 000-nél is több nő adatait elemezték. A nők átlagéletkora 64 év volt, mindegyikőjüknek volt legalább egy gyermeke, és 58 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szoptattak is: 51% 1-6 hónapig, 22% 7-12 hónapig, és 27% egy évnél is tovább. A vizsgálat 13 éve alatt 2700 nőnek volt agyvérzése.

Az agyvérzés világszerte több millió nő életét követeli évente, és a daganatos betegségek után az egyik leggyakoribb halálozási oknak számít. Jó néhány olyan módszert meghatároztak már a tudósok, mellyel csökkenteni lehet a rizikót, ezek közé tartozik például az egészséges étrend, a dohányzás mellőzése, az alkoholfogyasztás csökkentése és a rendszeres testmozgás is. Jacobson azt is kiemelte, hogy korábbi vizsgálatok is úgy találták, hogy a szoptatás pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti például a későbbi magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a metabolikus szindróma rizikóját is.

Dr. Larry Goldstein, az American Stroke Association nevű szakmai szervezet szóvivője elmondta, hogy bár a vizsgálat eredményei igen biztatóak, sajnos arra még nincs válasz, milyen biológiai mechanizmus áll a jelenség hátterében. “Természetesen azt túl korai lenne kijelenteni, hogy a szoptatás megvéd az agyvérzéstől. Ugyanakkor ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a szoptatás nemcsak a kisbaba számára nyújt számos előnyt, de az anyának is” – tette hozzá.

A kutatás eredményeiről a Journal of the American Heart Association című szaklapban számoltak be.

(via)

Ez is érdekelhet: