Teherbeesés

A meddő férfiaknál kétszer nagyobb a mellrák kialakulásának valószínűsége

A legújabb kutatási eredmények szerint a meddő férfiaknál kétszer nagyobb a valószínűsége a mellrák kialakulásának, mint azoknál, akiknek nincsenek termékenységi problémáik- állítja az eddigi legátfogóbb kutatás.
2022. Május 18.

A szakterület legfontosabb orgánumának számító Breast Cancer Research folyóiratban jelent meg a tanulmány.

“Az egyértelmű összefüggés biológiai okait még nem sikerült tisztázni, mielőbb fel kell tárni a mellrák kialakulásának hormonális hátterét” –  idézi a Qubit.hu a Guardiannek nyilatkozó Michael E. Jones-t, a londoni Rákkutató Intézet kutatást vezető munkatársát. A férfiaknál viszonylag ritka a kórkép, ezért mostanáig kevesen foglalkoztak a témával, kevés kutatási eredmény látott napvilágot.

Ezért is számít egyedülállónak az Angliában és Walesben a Breast Cancer Now program keretében az elmúlt 12 évben összesen 1998 mellrákkal diagnosztizált férfi bevonásával zajló vizsgálat. A vizsgált férfiak körében a mellrákkal diagnosztizáltak között kiugróan magas volt a gyermektelen férfiak aránya. A kutatók arról is beszámoltak, hogy a mellrákkal diagnosztizált férfiak lényegesen nagyobb valószínűséggel számoltak be termékenységgel kapcsolatos problémákról.

A kutatók szerint a kialakulás biológia hátterének mielőbbi megismerése azért is fontos, mert a férfiaknál jóval magasabb a mellrák halálozási kockázata, bár egyelőre az sem tisztázott, hogy ennek oka a szűrés hiányában vagy másban keresendő.

Forrás: Qubit.hu