Teherbeesés

A véralvadási zavar meddőséget okozhat

A véralvadási zavar nem csak mélyvénás trombózist okozhat, igen gyakori, hogy ez áll a sikertelen teherbeesések hátterében.
2017. Február 08.

A véralvadási zavarok meddőséget okozhatnak

Sajnos a meddőségi kivizsgálásoknál máig indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a véralvadási zavarok kizárására, pedig igen gyakori, amikor ez áll a sikertelenség hátterében – hívja fel a figyelmet Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa a szivderito.hu-n.

A véralvadás és a vérzékenység nagyon finom egyensúlyban van a testünkben, amennyiben fokozottá válik bármelyik, úgy súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A vérzékenység esetében fokozott vérrögképződés és vérzékenység, míg a fokozott véralvadás következtében mélyvénás trombózis és az ebből adódó tüdőembólia. Ezzel a veszéllyel sokan tisztában vannak, ám azt csak kevesebben tudják, hogy a véralvadási zavar teherbeesési nehézségeket és ismétlődő vetéléseket is okozhat.

A várandóság során a szervezet olyan változásokon megy keresztül, melynek során – az alvadási faktorok aktivitásának növekedése, és az alvadást megakadályozó fehérjék csökkenése miatt – a véralvadás fokozódása jön létre fiziológiásan. Ennek célja, hogy szüléskor a kismama el ne vérezzen. Ám ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy a terhesség alatt és a gyermekágy idején, veszélyes vérrögök alakulhatnak ki az arra hajlamosaknál – magyarázza a szivderito.hu-nak Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

A szakértő hozzátette, hogy a fokozott vérrögképződési hajlam a mélyvénás trombózison kívül szerepet játszik a sorozatos vetélésben, koraszülésben is. Vérrögök ugyanis a test bármely részén kialakulhatnak, így a placenta ereiben is – ha ez bekövetkezik, úgy a magzat tápanyag- és oxigénellátása zavart szenved, melynek végzetes következményei lehetnek.

Sajnos hazánkban sem a meddőségi kivizsgálás alkalmával, sem a lombik program megkezdése előtt nem általános protokoll a véralvadási zavar vizsgálata. Éppen ezért sokaknál nem is oldódik meg a vetélések, sikertelen próbálkozások problémája, még mesterséges megtermékenyítés útján sem, hiszen vérrögök ilyen esetben is keletkezhetnek. Éppen ezért, ha trombofília áll a sikertelen teherbeesések hátterében, úgy az egyetlen megoldás a véralvadásgátló kezelésben rejlik.

A véralvadási zavar vérvétellel kimutatható

A trombofília vizsgálat vérvétel útján történik, melynek keretein belül fény derülhet genetikai mutációkra. Amennyiben bebizonyosodik a véralvadási zavar, úgy megfelelő véralvadásgátló kezeléssel, a hiányzó faktorok pótlásával orvosolható a probléma.

Ebben az esetben azonban már a teherbeesés előtt, illetve a terhesség bekövetkeztével meg kell kezdeni a szükséges terápiát. A véralvadásgátló kezelést még a szülés után is folytatni kell az orvos által meghatározott ideig.

Mikor érdemes trombofília szűrésen részt venni?

– korábbi mélyvénás trombózis/tüdőembólia esetén,

– családban előfordult trombózis/tüdőembólia esetén,

– lombik kezelés előtt (a magas dózisú hormonterápia miatt),

– habituális vetélés esetén,

meddőség esetén,

– bármilyen ösztrogén kezelés megkezdése előtt.

Kapcsolódó cikkeink véralvadási zavar, trombózis témában:

Forrás: szivderito.hu/babaszoba.hu