Teherbeesés

Meddőséget okozhat és rákkeltő, mégsem tiltja be a kormány

A glifozát gyomirtó szer 2015-ben "valószínűleg rákkeltő az emberek esetében" besorolást kapott. A szer összefüggésben lehet a meddőség kialakulásával. A magyar kormány mégsem tiltja be.
2019. Július 24.
A kormány nem tiltja be a jó eséllyel rákkeltő gyomirtószert

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arról kérdezte írásban Nagy István agrárminisztert, hogy hogyan egyeztethető össze a gyermekvállalás ösztönzése és a termékenységet veszélyeztető glifozát támogatása.

Szél kifejtette, hogy a glifozát gyomirtó 2015-ben “valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott az ENSZ Rákkutatási Ügynökségtől. A glifozátot tartalmazó szereket gyártó Bayer és Monsanto óriásvállalatok által finanszírozott kutatások valahogy semmilyen káros hatását nem mutatták ki a glifozátnak.

A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben programozott és nem programozott sejthalált válthat ki. Ez összefüggésbe hozható a meddőség kialakulásával. A termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek összefüggését kutatásokkal igazolták: az ilyen vegyszerek PCOS-t, endometriózist okozhatnak, gyakoribb a vetélés, a koraszülés, a méhen belüli magzati halálozás, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége.

Szél szerint a kormánynak be kellene tiltania a glifozátot, ha már családok éve volt tavaly és politikájukban a családpolitika nagy hangsúlyt kap.

Az Európai Unió még 2017-ben megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül, ettől függetlenül vannak országok, ahol az uniós engedélyezés ellenére betiltották a glifozátot: legutóbb Ausztriában.

A magyar kormány azonban nem tervezi ezt. Az agrárminiszter azt írta, hogy az Európai Bizottság nem talál bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a glifozát rákkeltő lenne, ezért is engedélyezte az EU újabb öt évre a gyomirtó szer használatát. A magyar kormány ebben a kérdésben nem vitatkozik az EU-val, ezért 2022-ig kizárt itthon a glifozát betiltása.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu