Teherbeesés

Annyira csökken a férfiak spermiumszáma, hogy az már az emberi faj fennmaradását veszélyezteti

Világszerte zuhan a férfiak spermiumszáma, olyan mértékben, hogy egy ismert kutató szerint, ha marad ez a trend, akkor az emberi faj fennmaradását is veszélyezteti.
2021. Március 01.
Zuhan a férfiak spermiumszáma (fotó: Getty Images)

Shanna Swan, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai kutatója még 2017-ben publikálta eredményeit, amely alapján a nyugati országokban 1973 és 2011 között 59 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma – írja a 444.hu.

Az elmúlt években Swan Stacey Colino együttműködésével könyvvé bővítette a kutatását. A kutatók szerint, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az komolyan veszélyezteti az emberi faj fennmaradását.

A kutatásban Swan arról is beszámol, hogy a tesztoszteron-szint csökkenése, illetve egyre gyakoribbá váló hererák és erekciós zavarok miatt évente 1 százalékkal nő azon férfiak aránya, akik reprodukciós szervei károsodást szenvednek el.

Azt tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben a világ legtöbb országában drámain csökkent a fertilitási ráta, azaz hogy egy nő hány gyereket szül. Míg 1964-ben ez 5,06 volt, addig 2018-ban már csak 2,4. Ma már a világ országainak több mint felében (köztük Magyarországon is) 2,1 alatt van a ráta, azaz a népesség újratermeléséhez szükséges szintnél alacsonyabb értéken.  2050-re a világ országainak kétharmadában lehet ez a helyzet. Az, hogy miért születik kevesebb gyerek összetett kérdés, szerepet játszik benne a fogamzásgátló eszközök széles körű elterjedése, a kulturális preferenciák vagy az is, hogy a nők nagyobb arányban tanulnak tovább és vesznek részt a munkaerőpiacon. Még mindig különbség van aközött, hogy az emberek saját bevallásuk szerint hány gyereket szeretnének és végül hány gyerekük születik, azaz külső tényezők is állhatnak amögött, hogy miért születik kevesebb gyerek.

Swan könyvében arra is felhívja a figyelmet, hogy a vetélések száma is nő. A kutató sok kollégájához hasonlóan a hormonjaink termeléséért felelős belső elválasztású mirigyeket károsító vegyi anyagokat okolja. Ilyenek például a ftalátok vagy a műanyaggyártásban használt adalékanyag, a biszfenol A. Ezek az életünk szinte minden pontján felbukkannak, kozmetikumokban, műanyagban, növényvédő szerekben, de még az ATM-automaták blokkjain is. A vegyi anyagok mellett az egészségtelen életmód is károkat okoz a hormonális egyensúlyban és ezek a reproduktív szervek károsodásához vezethetnek.

A könyvről beszámoló Axios lap megjegyzi, hogy pár tudós mellett kereskedelmi csoportok lobbistái is tiltakoznak az ellen, hogy a vegyi anyagoknak bármi köze lenne a fertilitási problémákhoz. Ugyanakkor a lap szerint korábban már számos kutatóintézet jelezte, hogy a vegyi anyagok komoly terhet jelenthetnek az emberi egészségre és a hormonháztartásunkra.

Forrás: 444.hu