Teherbeesés

Emberi spermiummintákban találtak mikroműanyagot

Egy kínai kutatók által végzett vizsgálatban nyolcféle mikroműanyagot mutattak ki a mintákban.
2024. Június 11.
spermiumok
(Kép forrása: Getty Images)

Mikroműnyagot találtak egy új kínai tanulmány során az összes vizsgát spermiummintában. A kutatók szerint „elengedhetetlen” a további kutatás a potenciális reprodukciós károk tekintetében.

A 40 spermiumminta egészséges férfiaktól származott, akik házasságuk előtt vettek részt állapotfelmérésen a kínai Jinanban, számolt be róla a The Guardian. Ahogy a lap írja, egy másik közelmúltbeli olasz kutatás során 10 egészséges fiatal férfi spermiummintájában találtak mikroműanyagot, egy másik kínai kutatásnál pedig a 25 minta felében.

A lap felidézi, hogy a közelmúltban egereken végzett vizsgálatok arról számoltak be, hogy a mikroműanyagok csökkentették a spermiumok számát, és rendellenességeket és hormonzavarokat okoztak.

„Mivel a megjelenő kutatások egyre inkább az emberi egészséget befolyásoló potenciális tényezőként tartják számon a mikroműanyagnak való kitettséget, elengedhetetlen, hogy megértsük az emberi szennyeződés mértékének és a reprodukciós eredmények kapcsolatát” – mondta Ning Li, a kínai Qingdao Egyetem munkatársa és kollégái.

A Science of the Total Environment folyóiratban megjelent kutatás nyolc különböző műanyagot mutatott ki. A csomagoláshoz használt polisztirol volt a leggyakoribb, ezt követte a műanyag zacskókban is használt polietilén, majd a PVC.

A részecskék gyulladást okozhatnak a szövetekben, vagy a műanyagokban lévő vegyi anyagok is kárt okozhatnak.