Teherbeesés

„Ez a betegség nemcsak a szerveket, hanem az élet minden területét behálózza”

Sokszor pont a nők azok, akik kissé hitetlenkedve fogadják nőtársaik menstruációs fájdalmát és az okot, amely rendszerint mögötte húzódik: az endometriózist. Ferenczi Szonja a saját, és más nők történetén keresztül mutatja be a valóságot az nlc. cikkében, a betegség ezer arcát, és annak lehetséges szövődményeit.
2023. Március 27.
hasfájás
Fotó: Getty

Pár éve, kilépve az alkalmazotti létből Ferenczi Szonja önálló kommunikációs céget alapított, és ő gondozza az Ezerarcú endometriózis nevű Instagram-oldalt. Szonja nemcsak saját tapasztalatait, és informatív kapaszkodókat oszt meg a posztjaiban, hanem endometriózissal élő nők személyes történeteit is megismerhetjük a legújabb, tematikus videósorozatában. Szonja azt szeretné megmutatni a nőknek, hogy bármilyen fázisában is vannak a betegségüknek, nincsenek egyedül, és egyúttal arra is fel szeretné hívni a figyelmet, hogy ez a kórkép jóval több, mint nagy fájdalommal járó menstruáció – írja Farkas E. Lina az nlc.-n.

„Annyiféle módon megmutatkozhat ez a betegség, és olyan tünetei lehetnek, amikre egyébként nem is gondolnál” – mondja a harmincas évei közepén járó nő, aki öt évvel ezelőtt tudta meg, hogy a brutális görcsök, a kellemetlen puffadások, a fájdalmas szex, mind-mind egyetlen okból erednek: az endometriózisból.

Szonja esete nem egyedi, a statisztikák szerint minden második fájdalmas menstruációval küzdő nőnek endometriózisa van, ami a női eredetű meddőség egyik vezető oka.

Egy kis fájdalomba még senki sem halt bele…

Szonja a diagnózis előtt már évek óta szenvedett a különféle tünetektől, de ez szintén gyakori: világszerte 8-10 év a diagnosztikai késedelem. Magyarország ehhez képest előnyben van, itt lényegesen rövidebb az idő, 4-4,5 év. Ez többnyire annak is köszönhető, hogy fejlődött a diagnosztika, több szakértő elérhető, mint 10-15 évvel ezelőtt, és hogy léteznek olyan alapítványok, mint a Női Egészségért Alapítvány, amely fontos edukatív, támogató feladatot lát el. Fejlesztettek egy applikációt is – szakértői háttérrel, amely pont azt segíti, hogy ez a késedelem csökkenjen, a nők felismerjék a tüneteket. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor Szonja még nem tudta, mi az oka a tüneteinek, mindez kiscipőben járt itthon is.

ferenczi szonja

Fotó: Neményi Márton / nlc.

„Együtt laktam egy barátnőmmel, és minden egyes menstruációm úgy zajlott le, hogy lázas voltam, hánytam, és három napig nem bírtam megmozdulni. Volt egy olyan nap, amikor négykézláb másztam ki a mosdóba hányni, akkor mondta azt a lakótársam, hogy talán endometriózisom lehet”– meséli Szonja, hozzátéve, hogy ez a megjegyzés akkor feledésbe merült, és csak évekkel később bizonyosodott be, hogy a lakótársának igaza volt.

„Sokat gondolkodtam arról, hogy voltak-e a betegségnek jelei az előző párkapcsolataimban. Olyanok ugrottak be, hogy hatalmasra vagyok puffadva, és nagyon kellemetlenül érzem magam a barátom előtt, azon aggodalmaskodom, milyennek láthat így. Emlékszem a nyomasztó érzésre, hogy nem tudom, honnan jöhet ez az idegesítő állapot. Aztán ott egy másik kép: a barátom viszi el sétálni a kutyát, mert én képtelen vagyok rá, annyira görcsölök, de emlékszem olyanra is, hogy fáj a szex, mégsem szólok” – emlékezik vissza azokra az időkre, amikor hiába járt rendszeresen orvoshoz, nem derült ki, mi állhat a panaszai mögött. 

Nagyon  sok doktortól megkaptam azt, hogy a fájdalmas menstruáció teljesen normális, össze kell szorítani a fogamat, és menni tovább. 

Belegondolni abba, hogy mennyivel előrébb lehetnék, ha hamarabb diagnosztizálják, elég fájdalmas dolog. Csak hosszú évek után, azután derült ki, hogy mi a problémáim gyökere, amikor a nőgyógyászom kitapintott egy cisztát, és azt mondta, menjek be a sürgősségire, nézessem meg, nehogy valami nagyobb baj legyen belőle. Eléggé hipochonder vagyok, úgyhogy azonnal rohantam. Egy rezidens doktornő látott el, az ő szájából hallottam először azt, hogy ez valószínűleg endometriózis. Ő tanácsolta azt is, hogy kell csinálni még néhány további vizsgálatot” – meséli, hozzátéve, hogy ma már egyre több nőgyógyász veszi komolyan a túl erős görcsöket, amelyek mögött gyakran az endometriózis, egy gyógyíthatatlan, de jóindulatú betegség áll.

Az okai máig ismeretlenek, az viszont tudható, hogy krónikus betegségről van szó, amely során a méhnyálkahártyához hasonlóan viselkedő szövet megjelenik a szervezet más részein, mint például a petefészkekben, a petevezetékekben, a húgyhólyagban, a belekben, ritka esetekben a rekeszizmot és a tüdőket is érintheti. Leggyakrabban szövettani diagnózis útján lehet egyértelműen igazolni, egy sima nőgyógyászati vizsgálat során maximum csak a legjellemzőbb tünetek, mint a fájdalmas menstruációs vérzés, együttlét, menstruációkor rosszullét, eszméletvesztés erősíthetik meg a gyanút. A biztos diagnózishoz laparoszkópos műtétet végeznek, melyet követően azonosítani lehet az endometriózis bármelyik válfaját egy mintavétel segítségével.

Ezt végezték el Szonjánál is, de később egy újabb műtétre is szükség lett. „2021 novemberében műtöttek meg magánban, akkor kellett kivenni a vakbelemet. Alapból nem úgy készültünk, hogy vakbélműtét is lesz, egy utolsó, általam proaktívan beütemezett ultrahang során derült ki, hogy a vakbélen is van endo. Ha ez nem derül ki, akkor két műtét kellett volna – magánban. Kaptam végül egy másik időpontot novemberre, másik kórházban, körülbelül 350 ezer forinttal drágábban, így lett körülbelül 1 millió forint lett az eredetileg 740 ezer forintos műtét” – meséli, hozzátéve, hogy természetesen van lehetőség a beavatkozásra az állami egészségügyi rendszer keretein belül is, ugyanakkor ott nagy eséllyel hosszú várakozási listával kell számolni. 

Hogy mire lehet számítani a diagnózis után, milyen tévhitekkel találkoznak az érintettek és mindehhez mi köze lehet a pszichés állapotuknak, kiderül az nlc. cikkének folytatásából. IDE KATTINTS!