Teherbeesés

Fiú vagy lány? Az apa testvéreitől is függ

Mindenki tud legalább egy trükköt, amivel - elvileg - meg lehet választani a születendő gyermek nemét. Azonban a legbiztosabb, ha a leendő apuka családjában nézünk először körül.
2018. Május 04.
Tényleg 50-50 százalék az esély a fiúra és a lányra is?

Kutatók szerint ugyanis az, hogy milyen nemű lesz egy pár gyermeke, nagy mértékben függ az apa genetikai örökségétől. Vagyis, ha az apának több fiútestvére van, akkor valószínűleg neki is fia lesz, míg ha lánytestvérekből van több, akkor lánya.

Corry Gellatly és társai összesen 927 családfát tanulmányoztak át, mintegy 556 000 ember adatait elemezték, és egészen az 1600-as évekig mentek vissza. “Az, hogy fia vagy lánya lesz valakinek, nagyban függ a családi génektől. A fiús családokban továbbra is fiúkból lesz több, míg a lányosokban nagyobb valószínűséggel születnek lányok” – mondta a szakember, aki szerint egy jelenleg még nem ismert gén lehet a felelős a jelenségért.

Az, hogy fia vagy lánya lesz egy párnak, a férfitól függ, hiszen a petesejtet megtermékenyítő sperma hordozza az X vagy Y kromoszómát. Bár elvileg 50-50 százalék az esély arra, hogy fiú vagy lány baba születik, a genetika nagy mértékben közrejátszhat.

Miért születik több fiú?

Annak ellenére, hogy a nemek aránya viszonylag kiegyensúlyozott (hiszen az apai, nagyapai örökséget továbbadják), de mégis valamivel több fiú születik, mint lány. Azonban a gyermekhalandóság is magasabb a fiúk körében. A genetikai örökség azonban meghatározza, hogy lány vagy fiú születik-e egy családban: azoknál a családoknál, ahol több fiú van, több érheti el a nemzőképes életkort, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermekei (és azok gyerekei) is fiúk lesznek.

Ez lehet az oka annak is, hogy a világháborúk után jól megfigyelhető volt az emelkedés a fiú kisbabák számában. Azokban a családokban, ahol több fiú volt, nagyobb esély volt a háború túlélésére, így a családalapításra – vagyis a gének továbbadására is. A sok lánytestvér esetében viszont az volt a valószínűbb, hogy a fiúgyermek életét veszti a háborúban.

Meglepő módon, a nők esetében nem lehet megfigyelni ezt az összefüggést, vagyis az, hogy az anyának fiú- vagy lánytestvérei vannak, nem befolyásolja, hogy neki magának milyen nemű gyereke születik.

(Forrás: sciencedaily.com)

Ez is érdekelhet: