Teherbeesés

Gyermeket szült a méhtranszplantáción átesett nő

A Baylor University Medical Center orvosai adták közre a hírt, miszerint múlt hónap végén megszületett a méh transzplantáción átesett nő első gyermeke.
2017. December 10.
Több sikeres szülés is volt már a világon méhtranszplantáció után

A dallasi születésű kisfiú több szempontból is okot ad az orvostársadalomnak az ünneplésre. Ő az első baba ugyanis, aki az Egyesült Államokban méhátültetés után született – írja a Parents.com.

Az eset egy másfél éven át tartó átfogó klinikai kísérlet része volt. Az egészségügyi rendszer online felülete, a Scrubbing In szerint a Baylor University Medical Center az egyik első egyetem az Egyesült Államokban, mely a méhátültetést vizsgálja, mint egy új teherbe esést segítő módszert a méhrendellenességgel küszködő vagy méh eltávolításon átesett nők számára. A kísérletben résztvevő nők mindegyike ezen problémák valamelyikével állt szemben, és egytől-egyig úgy tudták, hogy már soha többé nem eshetnek teherbe.

Az egészséges kisfiúnak életet adó nő, illetve párja szerették volna megtartani az inkognitójukat, a hölgy donorja, Taylor Siler, dallasi ápolónő azonban interjút adott a Time-nak. Siler, aki két fiú édesanyja, mikor az orvosi kísérletről olvasott, úgy döntött, hogy felajánlja a méhét, ugyanis férjével úgy döntöttek, hogy nem szeretnének több gyereket. – Vannak a családomban is olyanok, akiknek nagyon nehezen jött össze a baba, és azt gondolom, hogy ez nem igazság ? mondta a Time-nak. – Szerintem, ha van lehetőség rá, hogy másoknak is megadjuk az esélyt, akkor az egy fantasztikus dolog.

Siler nem tudta, hogy pontosan ki lesz az, akihez kerül majd a donor, azonban a transzplantáció napján és amikor a nő teherbe esett, váltottak egy-egy levelet. A kórház pedig nemrég közölte Silerrel, hogy az asszony életet adott egy egészséges kisfiúnak. – Csak sírtam, és folyton könnybe lábadt a szemem akárhányszor eszembe jutott az egész ? mondta az ápolónő a Time-nak. – Minden nap gondolok rájuk, és ez valószínűleg már így lesz életem végéig.

Dr. Doug Lawson, a Baylor egyetem lektora is nyilatkozott a fantasztikus hírt követően. – A kísérlettel végig az volt a célunk, hogy hozzájáruljunk nemzeti és nemzetközi szinten is mindahhoz, amit eddig az átültetésekről tudtunk. Ez a gyermek a program sikerét bizonyítja, és nagyon boldogok vagyunk, hogy részesei lehettünk egy ekkora mérföldkőnek az édesanya életében.

Liza Johannesson, szülész-nőgyógyász és a Baylor egyetem méh transzplantációs sebésze így nyilatkozott: – Nagyon sokat vártunk erre a pillanatra, és azt hiszem, mindenki, aki jelen volt megkönnyezte ennek a kisfiúnak a születését. Én legalábbis biztosan.

További cikkek méhátültetés témában:

A meddőség kezelése méhátültetéssel

Méh nélkül is teherbe lehet esni?