Teherbeesés

Így magyarázd el, hogyan születik a gyerek!

A kisgyerekek sok kérdést tesznek fel. Néhányra könnyű válaszolni. Néhányra nem annyira...
2023. Február 27.
Terhes kimama két gyerekével a konyhában nézik a telefont
Kép: Getty Images

Alapszabály, hogy mindig csak arra válaszoljunk – legyen szó bármilyen témáról -, amire  a gyerek rákérdez. Érdekes, de a kisgyerekek éppen addig mennek el a kérdésekkel, ameddig még képesek befogadni a rá adott választ. A szülés vagy éppen a halál olyan témák, amelyektől sokszor a legedzettebb szülők is zavarba jönnek. A BabyCenter az olvasóit kérdezte meg arról, ők hogyan magyarázták el a szülést a gyereküknek.

Csak egyszerűen

„Kérdezz vissza, hogy szerinte hogyan történik, és a válaszát használd fel kiindulópontként! Ha például a te gyereked is azt hiszi, amit a fiam, hogy a baba a köldökön keresztül jön ki, akkor finoman kijavíthatod azzal, hogy közel jár hozzá, de a baba egy másik lyukon jön ki. Ez talán elég magyarázat lehet” – tanácsolja egy BabyCenter olvasó.

„A fiam hároméves, és a második gyermekünkkel vagyok terhes. Mondtam neki, hogy az orvos segít “kiköltöztetni” a babát a mama pocakjából egy jó meleg takaróba. A “mozgatni” szót használtam a “tolni” helyett, hogy ne zavarjam össze, és inkább a meleg takaróra és arra koncentráltam, hogy ő már nagy testvér lesz”- mondja Melissa.

„Soha ne válaszolj olyan kérdésre, amit a gyermeked nem tett fel! A saját gyermekem azt kérdezte, hogy egy barátnőm hogyan fogja megszülni a babáját. Egyszerűen azt mondtam, hogy ki fogja nyomni a babát. Őt ez nem zavarta. Néhány évvel később megkérdezte, hogy pontosan hol jönnek ki a babák, és akkor elmondtam neki.”

Mutasd meg, magyarázd el

„Történetesen éppen vacsorát készítettem, amikor a fiam megkérdezte, hogyan jön ki belőlem a baba, és hogyan látja az orvos a babát. Elmagyaráztam, amennyire tudtam, hogyan lehet bele látni a nők belsejébe, és a baba ugyanott jön ki, ahová az orvosnak be kell néznie. Éppen egy nyers csirkét fűszereztem, és azzal szemléltettem, hogyan lenne a baba a csirke hasában, és hogyan jönne ki az alján lévő nyíláson. (Igen, tudom, hogy a csirkék tojást tojnak.) Úgy tűnt, hogy a fiam megértette, miről van szó. Csak remélni tudom, hogy nem vettem el a kedvét a csirkétől egész életére!”

Szülésfelkészítőként azt tapasztaltam, hogy egy garbó és egy játékbaba nagyon hatékonyan segít a gyerekeknek megérteni a folyamatot. A babát a pulcsiba rejtem, majd a hasamhoz tartom a nyaknyílással lefelé. Ezután azt mondom a 2 éves gyerekemnek, hogy a baba ott van bent, ahol meleg van, kényelem és boldogság, és amikor eljön az ideje, hogy megszülessen, a hasam összenyomja a babát, és kitolja. Aztán addig szorítom a pulóvert, amíg a baba ki nem jön a nyíláson” – meséli JD.

Nézzetek meg egy jó videót!

„A kétéves gyermekemmel néztünk egy videót egy kutyáról, akinek éppen kölykei születtek. Megkérdezte, hogy valaki a mi kicsinyeinket is kihúzza-e. Mondtam neki, hogy az orvosom ott lesz, hogy kihúzza a babát, de a baba és az én testem együtt fog dolgozni, hogy a baba kijöjjön. Teljesen elégedett volt ezzel a válasszal, majd arra koncentrált, hogy nekem majd nem kell tisztára nyalnom a babát, ahogy a kutyának, mert nekünk van törölközőnk” – meséli egy édesanya.

A hároméves gyermekem megnézte a saját születésvideóját, és ismeri az anatómiailag helyes fogalmakat. Azt mondja: “Petey baba ki fogja nyitni a méh ajtaját, és a fájásokkal kijön anyu hüvelyéből, amikor eljön az ideje”. Csak használd az ösztöneidet, de először győződj meg róla, hogy jól érzed magad a válaszaiddal, mivel a gyerekek minden érzésedet átveszik egy témával kapcsolatban, ha kényelmetlenül érzed magad, azt is”- meséli Elizabeth.

Olvassatok a szülésről-születésről

A BabyCenter olvasói könyvek olvasását is ajánlották. Magyarországon az egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő könyv a témában Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány c. könyve. Katie Daynes: Hogy születik a kisbaba? c. könyve szintén a szülés-születés témáját járja körül, ahogy Angela Weinhold: Kisbaba születik vagy Anna Herzog: Anya hasában című munkája is.

 

 

Forrás: babycenter.com