Teherbeesés

Kik azok a szivárványbabák?

Az angol nyelvű oldalakon gyakran találkozhatunk a rainbow baby, azaz szivárványbaba kifejezéssel. Ha nem tudod, hogy mit jelent, most elmonjuk!
2024. Február 13.
szivárványbaba

A szivárványbabákról mindenütt azt írják, hogy várva-várt kicsik, akiknek az érkezése maga a csoda. De hát minden baba érkezése csodálatos, mondhatnád teljesen érthetően. Ha azonban végigolvasod a cikkünket, megérted, miért annyira fontos mérföldkő egy család életében, ha szivárványbabával bővül!

A Huffington Post erről szóló cikkében Heather Spohr így írja le a jelenséget: „Az elmúlt hónapokban számtalan olyan csoport tagja lettem, ahol olyan anyukák kapcsolódnak, akik valamilyen módon elvesztették a gyermeküket. Vagy elvetéltek, vagy halva született a babájuk, netán nem sokkal a születésük után kellett elengedniük a gyermeküket. Ezekben a csoportokban lettem figyelmes a “szivárványbaba” kifejezésre, melyet a veszteség után született babákra használnak.

Nekem két szivárványbabám is van: az első, Annabel lányom azután született, hogy az első gyermekemet elvesztettem 17 hónapos korában. Második szivárvány babám James pedig egy vetélés után született. Úgyhogy én kétszer is bejártam ezt az utat.”

A szivárványbabák kifejezés abból ered, hogy amikor a hatalmas veszteség után mégis érkezik egy egészséges baba a családba, az olyan, mint amikor vihar után szivárvány jelenik meg az égen. A kifejezés nagyon találó, és tökéletesen leírja azt a boldogságot, ami a veszteség után költözik a szívekbe.

A veszteség továbbra is tabu

A világ sokat változott azóta, hogy a csecsemőhalandóságot az élet velejárójaként tartották számon, a vetélés, a babák elvesztése azonban még mindig tabutémának számít. Mark Zuckerberg a Facebook alapítója meglepő posztjával törte meg például a vetéléseket övező csendet azzal, hogy amikor bejelentette, feleségével babát várnak, azt sem titkolta el, hogy jó pár vetélés előzte meg a sikeres gyermekáldást.

Ez a bejelentés azért is volt fontos, mert felhívta a figyelmet arra, hogy vajon mit érezhetnek az apák, leendő apák akkor, amikor egy ilyen helyzet történik a családban. Szerencsére ma már találunk jó pár olyan kezdeményezést és segítő csoportot, amelyek megkönnyítik a hirtelen jött és leírhatatlanul fájdalmas gyász feldolgozását. 

Akármelyik helyzet is áll elő, az egészen biztos, hogy nagyon komoly és nehéz érzelmi mélységeket kell megélnie a szivárványcsaládnak ahhoz, hogy ismét képesek legyenek belevágni a gyerekvállalásba, és a veszteség után egy újabb várandósság is több aggodalommal, kétséggel jár, mint olyan esetben, ha azt nem előzte meg hasonló trauma.

Nyitókép: Getty Images